Marcel Ciolacu, președintele PSD, îl acuză pe premierul Florin Cîțu că a refuzat scăderea TVA, propusă chiar de furnizorii de utilități. Marcel Ciolacu mai spune că Florin Cîțu, candidat la președinția PNL, a alocat bani pentru ca primarii liberali să-l voteze la congres. Nu e prima dată când social-democrații îl acuză pe premier că se folosește de bani publici pentru a-și asigura victoria la alegerile interne din partid.
„Totul pentru Congrese, nimic pentru români!
Premierul Cîțu a refuzat scăderea TVA-ului, propusă chiar de furnizorii de utilități. În schimb, a alocat bani pentru ca primarii PNL să-l voteze pe #el la Congres!
Coaliția a amânat la nesfârșit dezbaterile Legii consumatorului vulnerabil, în schimb a convocat sesiune extraordinară pentru funcțiile lor de la TVR și RRA”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Acesta a acuzat Guvernul că nu a făcut nimic concret pentru a-i ajuta pe români să facă față facturilor tot mai mari: „Nici măcar astăzi, când românii sunt asaltați de facturi aberante la gaze și energie, Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR nu a făcut nimic concret: ZERO #soluții pentru a proteja populația!”.
„PSD a depus deja amendamentele la Legea consumatorului vulnerabil, pentru ca românii cu venituri mici să fie sprijiniți concret și substanțial, iar legea să se aplice de la 1 octombrie. Chiar mâine, în prima ședință a actualei sesiuni, această lege poate fi dezbătută și votată. Și aplicată de îndată, nu la Paștele cailor când vrea Florin Cîțu!”, a mai scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Marți, premierul Florin Cîțu a dat asigurări că vor fi luate cele mai dure măsuri dacă se descoperă că transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat, care reprezintă cea mai mare pondere în producția energetică a României, a condus la creșterea facturii pe care o primește consumatorul final. Totuși, șeful Guvernului a spus că nu vor fi plafonate prețurile la energie.
La rândul său, ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, a susținut că Guvernul intenționează să compenseze facturile la electricitate ale românilor până la nivelul venitului mediu sau consumului mediu pentru întreaga iarnă, care va începe la 1 noiembrie și se va termina la 31 martie.
Discuțiile au loc abia acum, deși despre facturile tot mai mari la energie și gaze naturale se vorbește deja de luni întregi.