Marius Pașcan (PMP): Legea electorală protejează frauda electorală. Cum a reușit UDMR să obțină mii de voturi în localități FĂRĂ cetățeni maghiari

Marius Pașcan (PMP): Legea electorală protejează frauda electorală. Cum a reușit UDMR să obțină mii de voturi în localități FĂRĂ cetățeni maghiari

Deputatul PMP Marius Pașcan afirmă căLegea electorală „protejează frauda electorală”.

Pașcan prezintă ca studiu de caz modul princare a reușit UDMR sătreacă pragul electoral de 5 la sută și să obțină miraculos, la scrutinul pentru Parlamentul European, 476.777 de voturi la nivel național. O parte din aceste voturi au fost obținute în județe în careunde nu există deloc comunitate maghiară. (Detalii AICI)

„Sunt două posibile explicații și ipoteze de analizăpentru voturile semnificative obținute de uniune în județele cu un număr redus de etnici maghiari: fie s-a produs o fraudă, fie partenerii de guvernare ai UDMR, adică PSD și ALDE și-au îndemnat o parte dintre alegători să voteze pentru UDMR”, scrie PMP-istul într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, conform Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cererea de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală se poate face numai de către partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice sau electorale dintre acestea, care au participat la alegeri, precum și de candidații independenți.

Ulterior, cererea de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală se depune la Biroul Electoral Central în termen de cel mult 24 de ore de la încheierea votării, sub sancțiunea decăderii. Cererea trebuie temeinic motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază. Lipsa probelor atrage respingerea cererii.

„BEC are printre atribuții pe aceea de anulare a rezultatului alegerilor în cazul în care constată că votarea sau stabilirea rezultatului alegerilor a avut loc prin fraude de natură să modifice atribuirea mandatelor. În acest caz, BEC dispune repetarea scrutinului în secțiile de votare unde s-a constatat frauda. Ulterior, după soluționarea cererilor de anulare a alegerilor și centralizarea rezultatului alegerilor, BEC validează alegerile.

Constatăm așadar că, prin stipularea unui termen atât de scurt, legea de fapt protejează frauda electorală. Aceasta deoarece, în termen de 24 de ore de la încheierea votării, este practic imposibil să însoțești cererea de anulare a alegerilor cu dovezi concludente”, arată Pașcan.

UDMR a obţinut voturi în toate localităţile din Apuseni unde nu există deloc comunitate maghiară, precum şi în sate din Teleorman sau din Moldova.

„Indiciile de posibilă fraudă au apărut, în cazul UDMR, doar după numărarea voturilor, ceea ce face imposibilă probarea fraudei în termenul prevăzut de lege. Această problemă este și mai evidentă dacă vom compara legile electorale care sunt necorelate inclusiv în acest domeniu foarte sensibil.

Astfel, Legea nr. 208/2015 pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale stipulează un termen de 48 de ore. Totodată, Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României stipulează un termen de trei zile. Este evident că legile trebuie armonizate și trebuie reglementat un termen suficient pentru a obține probele necesare. Frauda electorală prezintă un pericol social mult prea ridicat pentru ca legiuitorul să nu adopte un termen extins, astfel încât aceasta să poată fi practic dovedită”, spune Marius Paș.can.

În acest sens, deputatul anunță că PMP va iniția o propunere legislativă care să rezolve această problemă, mai ales că urmează în curând alte alegeri – prezidențiale, parlamentare și locale.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)