Radu Oprea (PSD), ministrul Economiei, a declarat că măsurile fiscale pentru acoperirea găurii din buget nu au fost definitivate deoarece încă au loc discuții cu mediul de afaceri și cu sindicatele. Totuși, se ia în calcul modificarea TVA, dar ca aceasta să rămână mică în cazul produselor care chiar sunt necesare şi afectează populaţia cu venituri mici, cum ar fi medicamentele.
Întrebat, la Antena 3 CNN, ce impact va avea asupra mediului de afaceri modificarea TVA, ministrul a răspuns că încă sunt discuţii pe acest subiect şi că în unele domenii în care ar putea afecta populaţia, cota TVA va fi cea mai mică.
Oprea a mai spus că noi oricum nu mai avem cotă unică, deoarece avem patru tipuri de TVA și tot felul de excepții.
„Sunt zone în care trebuie să consumi, cum sunt medicamentele, pe care trebuie să le consumi pentru că este vorba de sănătatea ta şi afectează în primul rând pe cei cu venituri mici care vor avea mai puţini bani pentru alimente, ceea ce însemană că vor fi mai bolnavi şi vor avea nevoie de mai multe medicamente. Un cerc vicios. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple. A fost această discuţie că în locurile unde într-adevăr afectezi populaţia, pe cei cu venituri mici, cota de TVA trebuie să rămână cota mică a TVA-ului”, a declarat Radu Oprea, potrivit News.ro.
El nu a putut precizat dacă va fi 5 sau 9% TVA în acest caz și a spus că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), ar trebui să vină cu explicațiile. Și tot Boloș trebuie să spună și care este ţinta încasărilor, după ce vor fi luate toate măsurile fiscale privind acoperirea deficitului bugetar.
Întrebat dacă asta înseamnă o creştere de preţ, el a admis că ar putea „duce şi la acest lucru”.
„Dintr-un anumit punct de vedere duce şi la acest lucru. Atunci când au fost scăderi de TVA nu întotdeuna şi-au făcut efectul, cum a fost la alimente spre exemplu pentru că s-au dus spre profit”, a afirmat ministrul Economiei.