Secretarul de stat Bogdan Despescu a anunțat că Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a decis înființarea unei structuri distincte în cadrul Poliției Române, „Poliția Siguranță Școlară”, care va funcționa odată cu începerea noului an școlar și va „consolida parteneriatul MAI-școală-autorități locale în vederea dezvoltării unui proces educațional anti-infracțional și anti-victimal”.
„În conformitate cu prevederile Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024, unul dintre obiectivele principale îl reprezintă coordonarea eforturilor tuturor instituțiilor concomitent cu luarea măsurilor necesare creșterii securității fizice a elevilor pe durata deplasării înspre și dinspre școală, precum și prevenirea, și combaterea fenomenului de bullying. Ținând cont de preocuparea permanentă a conducerii Ministerului Afacerilor Interne pentru îndeplinirea obiectivelor în ceea ce privește siguranța elevilor și a cadrelor didactice, ministrul Afacerilor Interne a luat decizia înființării unei structuri distincte în cadrul Poliției Române. Structura nou-înființată va îmbunătăți și consolida parteneriatul MAI-școală-autorități locale în vederea dezvoltării unui proces educațional anti-infracțional și anti-victimal”, a declarat Bogdan Despescu, marți.
Demnitarul a explicat că, „astfel, va exista o prezență mult mai mare și mai activă a polițiștilor în mediul școlar, respectiv în procesul educațional. Polițiștii vor identifica mediile favorabile comiterii de infracțiuni și vor stabili legături permanente cu reprezentanții unităților de învățământ, cu reprezentanții ONG-urilor, precum și ai autorităților locale. Structura nou-formată, denumită Poliția Siguranță Școlară, va acorda o mai mare importanță activităților și măsurilor preventive, concentrându-se pe identificarea factorilor generatori și eliminarea din timp a potențialelor riscuri, în principal pentru prevenirea consumului de droguri, trafic de persoane și violență juvenilă. Structura se constituie prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, prin suplimentarea posturilor alocate Poliției Române, cu un număr de 266 de funcții de polițist. Structura va funcționa odată cu începerea anului școlar, atât la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, cât și la nivelul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”.
Secretarul de stat Bogdan Despescu a mai anunțat că, la inițiativa ministrului Marcel Vela, a fost elaborat „un nou plan național de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, și pentru prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ pre-universitar”.
„La inițiativa domnului ministru al Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a fost elaborat și introdus în circuitul de aprobare instituțională un nou plan național de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, și pentru prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ pre-universitar. Planul de acțiuni creează premisele unei abordări unitare, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în unitățile de învățământ”, a adăugat Bogdan Despescu.
Chestorul principal Liviu Vasilescu a anunțat, marți, că demisionează din funcția din inspector general al Poliției Române. În aceste condiții, ministrul Marcel Vela a precizat, în exclusivitate pentru B1 TV, că Eduard Mirițescu va exercita temporar comanda instituției.
„Atât ca ofițer de execuție, cât și ca manager, mi-am făcut datoria cu onoare și bună credință, integritate profesională fiind principiul care m-a ghidat în întreaga carieră. În ultimul timp am constatat un atac mediatic concentrat asupra Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne, într-o perioadă în care țara are nevoie de liniște și conjugarea tuturor eforturilor pentru protejarea cetățenilor. Cu permisiunea dumneavoastră, aș vrea să le mulțumesc acestor eroi ai zilei pentru rezultatele obținute și să le transmit, indiferent ce cred unele persoane care au văzut munca de poliție mai mult din fața televizorului decât din teren, sunt onorat că sunt colegul lor. În permanență mi-am asumat responsabilitatea deciziilor și întotdeauna mi-au plăcut și surprizele.În același cadru vă rog să îmi permiteți ca de astăzi să mă retrag din funcția de inspector general al Poliției Române, să rămân ofițer de poliție și să îndeplinesc sarcinile ce îmi vor fi încredințate. Vă mulțumesc!”, a spus Liviu Vasilescu.
Întrebat, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, dacă Eduard Mirițescu este fostul șef de cabinet al secretarului de stat Bogdan Despescu, ministrul Marcel Vela a răspuns: „A fost în mai multe funcții domnul Mirițescu, inclusiv în această funcție. Este un ofițer de calibru al Poliției Române. Este adjunct în Inspectoratul General al Poliției Române, adjunctul inspectorului general, și până la numire va fi cel care preia conducerea”.