Nicolae Ciucă, despre amânarea ratelor românilor: „Am avut o astfel de discuție și cu guvernatorul BNR, este în analiză”

Nicolae Ciucă, despre amânarea ratelor românilor: „Am avut o astfel de discuție și cu guvernatorul BNR, este în analiză
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Nicolare Ciucă a sugerat că este în analiză posibilitatea amânării ratelor românilor. Premierul a precizat joi că a avut deja o discuție pe acest subiect cu guvernatorul Mugur Isărescu.

Nicolae Ciucă, despre amânarea ratelor românilor

„Am avut o astfel de discuție și cu guvernatorul BNR, este în analiză. De altfel a mai fost în analiză o astfel de decizie. Vom analiza și vom comunica decizia împreună cu ceilalți membri ai Coaliției.”, a spus Ciucă.

Pe de altă parte, în urmă cu o luă când premierul a anunțat pachetul de măsuri de sprijin pentru populație, a precizat că nu a fost luată în calcul amânarea ratelor de către coaliție.

„Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanţe. În acest moment, datele pe care am reuşit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei – să continuăm să analizăm, să vedem cât de benefică este pentru populaţie şi mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei”, a precizat atunci Nicolae Ciucă,.

Indicele ROBOR în continuă creștere

Banca Națională a României transmite că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut marţi la 5,21%, de la 5,20%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Vladimir Putin a declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe