Nicușor Dan: „Problema termoficării în Capitală s-a acutizat pentru că Oprescu și Firea au preferat panseluțele în locul investițiilor” / Gabriela Firea, drept la replică: „Nicușor Dan își bate joc de bucureșteni fără nicio jenă”

Nicușor Dan: „Problema termoficării în Capitală s-a acutizat pentru că Oprescu și Firea au preferat panseluțele în locul investițiilor” / Gabriela Firea, drept la replică: „Nicușor Dan își bate joc de bucureșteni fără nicio jenă”

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a susținut că de vină pentru problema gravă a termiei în București sunt subfinanțarea sistemului de termoficare și indolența foștilor primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea. Dan a explicat apoi ce a făcut el până acum pentru a rezolva această problemă și ce planuri are.

UPDATE: Fostul primar general Gabriela Firea, prim-vicepreședintă PSD și ministru al Familiei, a transmis un drept la replică în care îl contrazice pe Nicușor Dan și îl acuză că „își bate joc de bucureșteni fără nicio jenă”. Dreptul la replică este redat integral în finalul articolului.

Cum explică Dan problemele cu termoficarea din Capitală

Dan a susținut că în perioada 2010 – 2020 eficiența sistemului de transport a energiei termice a scăzut cu 50%: „În 2010, pierderile din rețea însumau 25% din totalul de agent termic livrat către bucureșteni, iar după 10 ani, aceste pierderi au crescut vertiginos, la 37%. Pe scurt, am asistat la o degradare cu 50% a eficienței sistemului de transport a energiei termice”.

Acesta acuză că în mandatele lui Oprescu și Firea investițiile în reabilitarea conductelor au fost extrem de mici. Cei doi „au preferat panseluțele”, timp în care conductele, montate pe vremea lui Ceaușescu, s-au tot deteriorat: „În mandatele lui Sorin Oprescu și Gabriela Firea, investițiile în reabilitarea conductelor de termoficare au fost extrem de mici, ceea ce a dus la o deteriorare accelerată a conductelor montate pe vremea lui Ceaușescu. Toată această politică inconștientă a celor doi edili, care au preferat panseluțele, pomenile electorale și populismele în locul asumării unor proiecte esențiale pentru buna funcționare a orașului, a avut ca rezultat apariția, în 2019, a marilor probleme în ceea ce privește furnizarea agentului termic către bucureșteni”.

Foto: Nicușor Dan / Facebook

Ce a făcut Dan până acum pentru rezolvarea problemei termiei și ce planuri are

Nicușor Dan a explicat apoi că, anul trecut, administrația a reușit să stabilizeze pierderile prin schimbarea a 20 de kilometri din rețeaua primară de termoficare. Bucureștenii nu simt încă acest lucru, dar aceștia sunt niște pași spre mai bine. Investițiile din acest an, însă, ar trebui chiar să înceapă să facă diferența.

Investițiile din acest an, care vor aduce 30-35 de kilometri de conductă nouă în rețeaua primară plus reparațiile punctuale făcute de Termoenergetica, vor duce la inversarea trendului. Conform unor date preliminarii, în anul 2022, pierderile din rețeaua de distribuție vor fi de 34%, iar în următorii doi ani, tot ca urmare a investițiilor, vom reveni la pierderi sub pragul de 30%. Acest lucru va însemna pentru bucureșteni mai puține avarii și, implicit, o furnizare mai bună a agentului termic”, a mai susținut Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook.

Gabriela Firea, drept la replică: „Nicușor Dan își bate joc de bucureșteni fără nicio jenă”

„Nicușor Dan își bate joc de bucureșteni fără nicio jenă. Susține că pierderile din rețeaua de termoficare vor scădea masiv în 2022 și 2023, în timp ce realitatea îl contrazice flagrant, pentru că el însuși a blocat și peste un an lucrările de reabilitare pentru care avea la dispoziție bani europeni nerambursabili, lăsați de mine și echipa mea. Lucrările de reabilitare nu sunt nici în ziua de azi atribuite iar fondurile vor fi pierdute.

În ziua în care jumătate de oraș a rămas fără apă caldă, Nicușor Dan iese public să se plângă, iar, de “greaua moștenire”! Primarul care nu mai recunoaște că și-a întemeiat campania electorală pe ideea că apa caldă vine de a doua zi de când e ales, aruncă și acum o minciună gogonată.

Nicușor Dan susține că în 2022 și 2023 pierderile pe rețeaua de termoficare vor scădea semnificativ.

Realitatea este exact pe dos.

Odată cu instalarea lui Nicușor Dan la primărie, au crescut permanent și pierderile rețelei de termoficare a Capitalei așa cum chiar el arată in grafic.

Și specialiștii estimează că, având in vedere blocarea de către primarul general a lucrările la rețea de peste un an, pierderile vor crește.

Presiunea din conducte a scăzut de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari şi chiar sub acest nivel. Anul acesta ELCEN a ajuns să pompeze în reţea uneori peste 2.000 de tone de apă de adaos/oră. Creşterea volumului de apă de adaos atrage o degradare şi mai mare a reţelei de termoficare, pentru că vine însoţită de reactivi chimici care corodează conductele şi limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2.000 de tone/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore.

Reteaua de termoficare a Capitalei are  aproape 4.000 de kilometri de conducte, este a doua ca mărime din lume, după cea din Moscova. Peste 80% din conducte datează din anii ‘60-‘70 şi necesită continuarea lucrărilor de investitii si reparații majore.

Nicușor Dan nu se grăbește însă!

Mă surprinde în continuare faptul că, deși a avut la dispoziție fonduri europene nerambursabile aduse de mine și de echipa mea, Nicușor Dan a blocat peste un an procesul de lansare a licitației iar acum întârzie atribuirea lucrării pentru reabilitarea rețelelor de termoficare, dar se grăbește să asigure acces la această finanțare pentru firme de casă.

Prin planul anual de achiziții al PMB pentru 2021 se prevedea ca în trimestrul I să fie inițiată licitația pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București (25 obiective – 105,969 km)”, finanțat prin POIM 2014 – 2020. Cu toate acestea, timp de mai multe luni, Nicușor Dan și fostul său consilier Tinel Speranțiu Ticu, actual director în Direcția Generală Achiziții, nu s-au înțeles cu alți funcționari din primărie cu privire la modul de achiziționare a lucrărilor.

Banii europeni sunt deja pierduți de bucureșteni din cauză că achiziția a fost inițiată abia în 19.01.2022 (anunț CN1038631) și prevede 5 loturi de proiectare și execuție lucrări, în valoare totală de 1.171.192.503,07 lei fără TVA, față de varianta, la care până la urmă edilul a renunțat, de încheiere a unui acord cadru, cu câte 5 contracte subsecvente, pentru fiecare dintre cele 5 loturi (25 de contracte).

Surpriza continuă ! Pentru ofertele pe care primăria se așteaptă să le primească a fost stabilit termen de evaluare tehnică și financiară în 09.11.2022, ceea ce înseamnă nu se va lucra deloc, banii s-au pierdut și nu se conturează vreo șansă de demarare a lucrărilor. De regulă, există marjă de timp suplimentar pentru comunicare rezultat procedură, eventuale contestații, semnare contract, predare front de lucru etc. Mai mult, acest contract scos la licitație este de proiectare cu execuție, numai pentru proiectare îți trebuie aproximativ un an.  Concret s-a ratat șansa de utilizare a fondurilor nerambursabile pentru această investiție, întrucât termenul până la care pot fi accesate finanțări prin POIM 2014-2020 este finalul anului 2023.

Nicușor Dan a afirmat recent că își dorește un al doilea mandat pentru că la primăria Capitalei este greu și pot fi văzute lucruri abia in al doilea mandat. In campania electorală spunea că rezolvă lucrurile în primele zile de mandat iar acum, in fiecare zi de cand este primar, vorbește despre ce nu poate să facă pentru că-l bântuie trecutul.

În mandatul meu nu m-am plâns de nicio  moștenire, deși RADET și STB erau in insolvența de facto chiar de la preluarea mandatului, iar ulterior RADET a și intrat in inisolventă de drept.

Fiecare primar moștenește un trecut. Depinde de el ce poate face cu prezentul”, a declarat Gabriela Firea, primar general al Capitalei între 2016 și 2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`