Consiliul Local al Sectorului 1, la propunerea primarului Clotilde Armand, a decis recent transferul clădirilor și terenurilor a patru spitale din administrarea Primăriei de sector în administrarea unităților sanitare. În fața acuzațiilor aduse, Clotilde Armand a susținut că nu s-a pus problema tăierii finanțării pentru aceste spitale, așa cum s-a speculat. În scandalul creat, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis că Primăria Capitalei este dispusă să preia cele patru instituții, dar e nevoie și de bani. Acum, Dan a explicat întregul proces și cum s-a ajuns la această situație.
„Ce a făcut Consiliul Local Sector 1 a făcut o chestiune absolut firească și legitimă. El avea obligația din 2004 să dea clădirile în administrarea spitalelor însele și le-a dat acum, în 2021. Deci e o operațiune perfect juridică și perfect legitimă”, a spus Nicușor Dan. El a precizat că, acum, managementul medical al acestor spitale e la Ministerul Sănătății, iar clădirile sunt în administrarea spitalelor însele.
Dan a mai susținut că Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu o strategie privind cele patru spitale, iar dacă acesta consideră că ele ar trebui să ajungă la Primăria București, atunci el e de acord, dar va cere sume în plus pentru că „administrarea presupune bani”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Haideți să clarificăm chestiunea asta, pentru că s-au spus foarte multe lucruri inexacte în spațiul public. În primul rând, haideți să clarificăm chestiunea juridică. Istoria e așa: în 2002, Guvernul a dat o Ordonanță prin care a dat spitale către autorități locale. În 2004, a venit Parlamentul și a spus că sunt exceptate de la aceste spitale spitalele clinice și universitare, care trebuie să fie administrate de Minister. Tot în 2004, mai târziu, a venit Guvernul și a spus că aceste spitale trebuie administrate de către ele însele, clădirile lor adică, iar în 2008, Guvernul a venit cu o nouă Ordonanță în care a spus că, pe de o parte, spitalele din București care nu sunt speciale, adică clinice, universitare, de urgență, vin toate de la sectoare la Municipiul București. Unele dintre ele veniseră deja și așa s-a format ASSMB-ul. Pe de altă parte, pentru spitalele clinice, universitare, de urgență, Guvernul va hotărî prin Hotărâre de Guvern pe care le dă autorităților locale și pe care nu le dă. O astfel de Hotărâre a apărut în 2010 și s-a făcut o listă cu unitățile spitalicești care sunt administrate de autorități locale. Aceste patru spitale nu sunt în această listă.
Deci ce a făcut Consiliul Local Sector 1 a făcut o chestiune absolut firească și legitimă. El avea obligația din 2004 să dea clădirile în administrarea spitalelor însele și le-a dat acum, în 2021. Deci e o operațiune perfect juridică și perfect legitimă.
Din punct de vedere juridic, municipalitatea din București, Consiliul General, nu a fost niciodată în discuția asta. Acum, aceste spitale sunt la Ministerul Sănătății, cum e de exemplu Spitalul Universitar. Ministerul Sănătății trebuie să stabilească o strategie ce face cu toate aceste spitale. În acest moment, ele sunt în managementul medical al Ministerului Sănătății, iar clădirile sunt în administrarea spitalelor însele.
Noi ne subordonăm strategiei pe care Ministerul Sănătății o are, pentru că un spital de urgență deservește pacienți dintr-o rază mai mare decât dintr-un oraș. Dacă Ministerul consideră potrivit ca noi să le administrăm împreună cu cele 19 pe care le avem deja, atunci o să avem și o solicitare de bani, pentru că administrarea presupune bani”, a declarat Nicușor Dan.
Primarul general a mai ținut să precizeze că dacă clădirea unui spital din București nu e în administrația Consiliului Local al Sectorului, asta nu-l împiedică să contribuie cu bani la finanțarea acelui spital, căci e permis de Legea sănătății.