Pavel Popescu insistă că Parlamentul României poate juca politic dacă Olanda și Austria ne refuză aderarea la Schengen, dar nu poate spune cum anume. Despre mesajul său inițial: „Poate a fost ușor nefericită formularea” (VIDEO)

Pavel Popescu insistă că Parlamentul României poate juca politic dacă Olanda și Austria ne refuză aderarea la Schengen, dar nu poate spune cum anume. Despre mesajul său inițial: „Poate a fost ușor nefericită formularea” (VIDEO)
Foto: Pavel Popescu / Facebook

Deputatul PNL Pavel Popescu a venit cu lămuriri după ce, într-o postare pe Facebook, a amenințat cu legi împotriva firmelor austriece și olandeze dacă România nu e acceptată în Schengen. Într-o intervenție pentru B1 TV, Popescu s-a arătat nemulțumit vizavi de tentația politicienilor români de a se plânge mai mereu că nu au ce face și că suntem bătuți de soartă. Lui nu-i convin nici pornirile unora de a găsi justificări politicienilor străini care fac declarații împotriva României.

Pe de altă parte, Pavel Popescu nu a putut da un singur exemplu de măsură pe care Parlamentul României s-o poată adopta împotriva firmelor olandeze și austriece.

Deputatul liberal a insistat că Parlamentul României poate și el juca politic această situație, dar, în final, a admis că „poate a fost ușor nefericită formularea” de pe Facebook.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.

Pavel Popescu, lămuriri după postarea privind firmele olandeze și austriece

„Mesajul e unul foarte simplu: acum sunt două șabloane prin care poți privi aderarea României la Schengen și fiecare țară e liberă să folosească aceste… De fapt, există un singur șablon prin care poți folosi aderarea noastră la Schengen, anume șablonul tehnic. Folosind acest șablon, România îndeplinește toate condițiile pentru a intra în Schengen pe 8 decembrie, după 11 ani.

Ce se întâmplă că o parte din țări, nu multe, cel puțin Olanda are un istoric pe această temă cu România, folosesc șablonul politic, adică duc această dispută pe un teren politic, ceea ce nu e deloc onest, din punctul meu de vedere.

Din punct de vedere politic, eu am simțit nevoia să fac o astfel de afirmație, anume că dacă lucrurile se duc pe o zonă politică…

Mesajul e că, din punct de vecere politic, și în Parlamentul României există pârghii de a juca politic în scena internațională și europeană cu interesele țărilor pe teritoriul și în economia românească.

Firmele austriece și olandeze în România desfășoară activități economice și fac profit în economia României. Acum e în interesul lor și a guvernului lor ca România să fie în Schengen, inclusiv în interesul lor direct, ținând cotn de mărimea invstițiilor pe care le au aici. Legislativ, România poate juca politic, fiind în avantaj pe acest subiect”, a declarat Pavel Popescu, pentru B1 TV.

Pe de altă parte, liberalul a admis că Parlamentul României nu poate interzice direct o firmă, mai ales una europeană, și nu a putut da exemplu de o măsură pe care Legislativul s-o poată adopta și care să vizeze companiile austriece și olandeze prezente în România.

„Sper din tot sufletul că nu vom ajunge în punctul în care vom discuta politic după 8 decembrie o astfel de opțiune”, a continuat Popescu.

Din nou, el nu a putut da exemplu de măsură care să vizeze firmele austriece și olandeze, doar a invocat „o reevaluare a modului în care se face business în România”.

Liberalul s-a arătat apoi încrezător în șansele României: „Cred că președintele, premierul și dl Bode fac ce au făcut și în ultimele luni. Eu cred că va fi de bine și tocmai din acest punct de vedere am reiterat o pozitie cât mai solidă a mea personală, că e o poziție personală”.

Noi, românii, ne-am obținuit – și vorbesc aici din punct de vedere politic – cu aceste declarații că nu putem face nimic, că suntem bătuți de soartă. (…) Mi se pare ciudat că mereu găsim o scuză politică pentru acei politicieni din Olanda, Austria, Suedia care repetă niște argumente politice puerile împotriva României”, a mai afirmat deputatul.

Totuși, în finalul discuției, Pavel Popescu a precizat: „Pot să cad de acord că poate a fost ușor nefericită formularea, tehnic vorbind, cu privire la modul în care putem juca politic, că nu e vorba de șantaj”.

Ce spune Pavel Popescu despre omul Damen din Guvernul României

Popescu a fost întrebat și în legătură cu ipoteza conform căreia opoziția Olandei vizavi de intrarea României în Schengen are legătură cu contractul pentru corvete care a fost câștigat de francezii de la Naval Group, în detrimentul olandezilor de la Damen.

Amintim în acest context că Florin Spătaru, ministrul PSD al Economiei, a lucrat la Damen, iar când a ajuns în Guvern a adus cu el mai mulți foști angajați ai companiei olandeze, inclusiv pe Costel Enache, fost ofițer MApN, audiat de procurori chiar în dosarul întârzierii contractelor pentru corvete.

Pavel Popescu a susținut că explicațiile despre contracte pot fi date doar de foștii și actualul ministru al Apărării: „A existat o licitație și de ea au fost responsabile mai multe entitiăți. Nu a fost sub apanajul Parlamentului și cu atât mai puțin când eu eram președinte al Comisiei de Apărare”.

„Am interacționat, să spun așa, cu nave construite de Damen când am vizitat Poliția de Frontieră, când eram președinte al Comisiei de Apărare. Știu că Damen are șantieri în România, unul de înaltă calitate”, a ținut Popescu să laude Damen.

Deputatul liberal a admis și că s-a întâlnit cu ambasadorul Olandei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`