Șeful Executivului a declarat că, pe vremea când ocupa funcția de comisar european pe Agricultură, a avut semnale din partea românilor din Diaspora că s-ar întoarce să investească în țară dacă ar putea avea acces la fondurile europene și dacă statul ar promite că birocrația „nu i-ar îneca”.
“Eu sunt dispus la sfârșitul mandatului să discutăm ce am făcut, ce nu și de ce. Nu știu dacă putem crea 1 milion de locuri de muncă într-un an, dar trebuie să avem câteva elemente minime de stabilitate pentru ca investitorii să se îndrepte către România. Vorbim de capitalul străin, dar mai ales la capitalul romanesc. Eu am avut semnale (că se vor întoarce românii din străinătate), însă în vizite în străinătate îmi spuneau: dacă s-ar găsi o soluție să avem acces la fonduri europene, am investi acasă. Eu aș prefera când vin investitori străini, să investească alături de români. Soția mea e din 1998 în România și ea nu s-ar mai întoarce acasă, dar asta e altă idee.”, a declarat Cioloș la Europa Fm.
Birocrație excesivă, superficială și ineficientă. Cioloș nu afirmă că, probabil, nu va fi suficient un an de zile să schimbăm totul, arătând că birocrația excesivă, ineficientă și superficială pune bețe în roate economiei.
“Nu vom putea face reforma administrației fără sprijinul funcționarilor cinstiți”, spune Cioloș, propunând o colaborare între ministrul care se ocupă de relația cu românii de pretutindeni și a ministrului Fondurilor Europene pentru rezolvarea problemei.
De asemenea, Cioloș a declarat că vrea să pună accent și pe promovarea produselor românești pentru export.
Cu privire la infrastructură, premierul spune că săptănâna viitoare ar puta prezenta un plan concret cu privire la autostrăzi.
“Bani avem pentru infrastructura, proiectele sunt, dar avem probleme în execuție. Nu știu de ce se întâmplă asta. Corupția își face loc și acolo unde nu există performanțe.
În maxim o săptămână venim cu un plan concret ce se poate face (cu autostrăzile). La Pitești-Sibiu există o problemă cu avizul de mediu. Vedem dacă putem obține studiul de mediu pe capete. Obiectivul meu: să fim aproape de semnarea contractelor, pe capete, și studii de fezabilitate pentru celelalte tronsoane”, a mai spus Cioloș la Europa FM.
Întrebat dacă nu-i demite pe cei de la CNADNR și Transporturi, premierul a precizat că “îi țin cât văd fiecare ce a făcut. Sunt locuiri unde trebuie făcute schimbări, dar important este să găsim oameni care să vrea să vină. Ca să facem schimbarea e nevoie să fim toți pregătiți. Am avut discuții cu mai mulți oameni și mulți îmi spun: nu am încredere că nu o să mă mânânce sistemul. Cum să schimbăm dacă nu avem curajul să ne implicăm? Trebuie sute sau mii de oameni pentru ca schimbarea să aibă loc”.
Totodată, primul-ministru a afirmat că nu crede că intrarea într-un partid îl va ajuta să facă “lucrurile mai bine”.
“Nu mă atrage activitatea politică de dragul de a face politică. O politică legată de proiecte, nu de lipit afișe.”, adăugat Cioloș.