PSD dă vina pe Virgil Popescu, ministrul PNL al Energiei, pentru Ordonanța de Urgență ce taxează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice.
Duminică dimineață, USR a atras atenția că Guvernul Ciucă a adoptat, chiar cu o seară înainte de Ziua Națională, o OUG care introduce „taxa pe soare”. Ulterior, Ștefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a criticat și el Ordonanța, dar dând vina pe Virgil Popescu, liberalul care conduce Ministerul Energiei.
„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce❓️
De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”?
De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?
Asta în timp ce europarlamentarii PSD propun și primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior și aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW.
Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW.
Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a scris social-democratul Radu Oprea, pe Facebook.
Oprea a reacționat astfel la câteva ore după ce USR a semnalat că Guvernul Ciucă a emis o OUG care introduce o nouă taxă.
„Într-o Ordonanță de urgență emisă cu o seară înainte de Ziua Națională, PSD și PNL au decis că cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă și consumată de ei”, a explicat partidul.
USR a cerut Guvernului Ciucă să oprească OUG de la publicarea în Monitorul Oficial și să o refacă.
„În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor. Peste 200 milioane de euro (estimare), bani investiți de cetățeni și companii. În acest timp, guvernul stă degeaba și se face că investește 2 miliarde de euro, bani europeni, pentru noi surse de producție de energie”, a explicat și fostul ministru USR Cristian Ghinea.