Guvernul Ciucă a emis, chiar cu o seară înainte de Ziua Națională, o OUG care introduce ”taxa pe soare”, acuză USR. Sunt ”pedepsiți” cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice

Guvernul Ciucă a emis, chiar cu o seară înainte de Ziua Națională, o OUG care introduce ”taxa pe soare”, acuză USR. Sunt ”pedepsiți” cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR semnalează că Guvernul PSD – PNL – UDMR a adoptat „noaptea ca hoții”, chiar înainte de Ziua Națională, o Ordonanță de Urgență ce pune la plată cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice. Practic, Executivul a instituit o „taxă pe soare”. USR cere Guvernului Ciucă să stopeze publicarea acestei Ordonanțe în Monitorul Oficial, pentru a nu intra în vigoare, și să o refacă.

În prag de Zi Națională, Guvernul PSD – PNL – UDMR a mai inventat o taxă

„În plină criză energetică, Guvernul PSD-PNL îi pedepsește cu noi taxe pe românii care au investit în energia solară: îi pune să plătească pentru energia pe care ei o produc și tot ei o consumă. Pe scurt, o taxă pe soare.

Într-o Ordonanță de urgență emisă cu o seară înainte de Ziua Națională, PSD și PNL au decis că cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă și consumată de ei”, a acuzat USR.

Uniunea Salvați România mai susține că Guvernul ar trebui să încurajeze cetățenii și firmele să devină prosumatori și să elimine birocrația, dar, în loc de asta, inventează noi taxe.

USR a solicitat Guvernului Ciucă să oprească această Ordonanță de la publicarea în Monitorul Oficial și să o refacă. Și a venit și cu propuneri în acest sens.

„Marcel și Nicu s-au gândit să-i pedepsească cu noi taxe pe românii”

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru USR Cristian Ghinea a atras atenția că Ordonanța adoptată de Guvernul Ciucă „pune în pericol toate țintele de investiții în regenerabile”.

„Pentru românii și firmele private care au investit în panouri solare, guvernul PSD PNL UDMR vine cu o nouă taxă stupidă: Taxa pe soare!

Statul român condus de Marcel și Nicu, în plină criză energetică, s-a gândit să-i pedepsească cu noi taxe pe românii care au investit în energia solară. Adică să-i pună să plătească pentru energia pe care ei o produc și o consumă.

În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor. Peste 200 milioane de euro (estimare), bani investiți de cetățeni și companii.

În acest timp, guvernul stă degeaba și se face că investește 2 miliarde de euro, bani europeni, pentru noi surse de producție de energie”, a mai scris Ghinea.

România are la dispoziție 500 de milioane de euro din PNRR, sumă negociată de USR cât a fost la guvernare, pentru panouri fotovoltaice și alte 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare al UE.

Totul se întâmplă în contextul în care guvernanții au promis de mai multe ori că în 2022 și 2023 nu vor crește taxele și nu vor fi introduse unele noi.

Urmăriți B1TV.ro și pe