Roxana Mărăcineanu vs. Ioana Bran – Francezii au pus o româncă, fostă MARE CAMPIONĂ de nataţie, ministru al Sportului. Guvernul român nu a fost în stare s-o pună, în funcţia similară, decât pe ‘MILIONARA SEXY’

Roxana Mărăcineanu vs. Ioana Bran - Francezii au pus o româncă, fostă MARE CAMPIONĂ de nataţie, ministru al Sportului. Guvernul român nu a fost în stare s-o pună, în funcţia similară, decât pe 'MILIONARA SEXY'

Francezii par să aprecieze mult mai mult decât românii meritele şi, mai ales, să le răsplătească.

Marţi, românca Roxana Mărăcineanu a fost numită în Guvernul de la Paris în funcţia de ministru al Sportului, o decizie care a luat pe toată lumea prin suprindere, dar care a fost aplaudată de presă din Hexagon.

Prin această numire, Franţa recunoaște meritele româncei: Roxana Mărăcineanu este fostă campionă la natație, laureată cu argint sub culorile Franței la olimpiada de la Sydney, în 2000.

Românca Roxana Mărăcineanu, apreciată de francezi

Roxana Mărăcineanu s-a născut la 7 mai 1975, la Bucureşti, şi a emigrat în Franţa nouă ani mai târziu. În 1998, la Perth, ea a devenit prima sportivă din Franţa care a cucerit tilul mondial la nataţie. În 2000, ea a ocupat locul al doilea în proba de 200 metri spate la Jocurile Olimpice de la Sydney.

Din 2004, când s-a retras din activitatea sportivă, Roxana Mărăcineanu a fost consultant la posturi TV şi a îmbrăţişat şi o carieră politică, fiind consilier regional în Ile de France (regiunea Parisului).

Presa franceză a apreciat numirea fostei campioane în Guvernul condus de Edouard Philippe.

O fostă sportivă o înlocuiește pe alta. După demisia surpriză a Laurei Flessel, Roxana Maracineanu a fost numită ministru al sportului. Născută în România, această sportivă de 43 de ani, care a fost deja aleasă consilier regional al Ile-de-Franței în culorile Partidului Socialist, a fost vice-campioană olimpică la Jocurile Olimpice de la Sydney, după ce a fost campioană mondială în 1998„, a titrat ediția franceză a publicației Huffingtonpost.

Foto: (Ambasada României în Franța – Ambassade de Roumanie en France / Facebook)

Începusem gimnastica la Bucureşti, dar era foarte greu şi am fost îndrumată către nataţie. Doi ani am întreupt activitatea până am ajuns la clubul din Mulhouse. A fost clar de la început că nu trebuia să mă mai consider româncă. Într-o zi, la un concurs în Alsacia, o înotătoare română mi-a oferit casca ei. Am fost foarte bucuroasă şi am purtat-o la încălzire. Lionel (n.r. – Lionel Horter, antrenorul ei) a înnebunit şi mi-a ordonat să o scot. Am înţeles că era o chestiune pe care trebuia să o cultiv în grădina mea secretă. Totul a ieşit în evidenţă odată ce am câştigat (n.r. – primul aur mondial francez la nataţie). Jean-Marie Le Pen m-a dat ca exemplu de străin integrat. Această dezbatere mă depăşea complet„, a declarat Roxana Mărăcineanu în decembrie 2017, într-un interviu emoţionant pentru publicaţia Le Parisien.

Doi ani mai târziu, la JO de la Sydney, ea a cucerit argintul, după o româncă, Diana Mocanu.

Psihic, cariera mea m-a ajutat să fiu cea mai bună, m-a scos dintr-o echipă a Franţei care stagna. Reversul medaliei a fost că, atunci când a trebuit să concurez împotriva unei românce, nu am fost capabilă să o înving. Nu am putut fi niciodată atât de emoţionată ascultând imnul român pe podium (n.r. – Roxana suspină). Nu îmi era destinat, dar l-am luat ca fiind şi pentru mine„, a mai spus fosta sportivă.

După căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1989, Roxana şi-a refăcut legătura cu rădăcinile ei. „M-am întors în România cât de repede am putut, mergeam în vacanţele de vară. Nu am mai fost un timp, apoi am început din nou să merg împreună cu cei trei copii ai mei (n.r. – Nina, opt ani, Cleo, şase ani şi Kimi, un an şi jumătate). Vreau ca ei să cunoască această parte din ei. Sunt în întregime româncă şi în întregime franceză. Am fost flatată să merg la Elysee sau să primesc o scrisoare de la preşedintele Chirac, dar doar în calitate de sportiv„, a mai povestit Roxana Mărăcineanu.

Pentru mine, Franţa este o ţară gazdă. Este imaginea pe care o aveau părinţii mei: au venit pentru asta şi nu au fost dezamăgiţi. Astăzi, mulţi vin şi sunt dezamăgiţi. Am impresia că am fost răsfăţaţi de cei care ne-au primit atunci, iar asta mi-a permis să fiu cine sunt astăzi. Dar lucrurile s-au schimbat mult. M-a durut inima când am fost la prefectură pentru permisul de conducere şi i-am văzut pe cei care făceau cozi cu zilele pentru un act, fără a avea nici măcat un pahar de apă. Au trecut părinţii mei prin aşa ceva şi eu am uitat? Nu cred. Cei care vin astăzi nu au şansa noastră. Franţa poate fi în acelaşi timp atât de primitoare, dar şi atât de rece„, a mai afirmat fosta înotătoare.

În schimb, românii au decis să promoveze într-un post similar o persoană fără nicio calitate evidentă. Al treilea guvern PSD-ALDE a găsit de cuviinţă s-o numească la conducerea Ministerului Sportului pe Ioana Bran, pe care nu o recomandă practic nimic pentru această funcţie în afara faptului că este „fata lui tata„.

Potrivit presei locale, Ioana Bran este fiica cea mică a milionarului din Satu Mare Ioan Bran, patronul Distileriilor Bran, cele care produc palinca de export Bran.
Ioana Bran este absolventă a Facultăţii de Științe Economice din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și deține și un masterat în audit și expertiză contabila.

Tânăra s-a înscris în PSD în 2010, în 2012 a fost aleasă consilier județean, iar în 2016 a devenit deputat. Înainte să fie numită la conducerea ministerului, a lucrat ca PR la firma tatălui său.

Ioana Bran s-a făcut remarcată până acum prin faptul că, în primul interviu pe care l-a acordat după ce a devenit ministru al Sportului, și-a pus consilierii să sune în emisiunea în care se afla, să se dea drept niște oameni obișnuiți și să-i pună exact acele întrebări la care Ioana Bran știa ce să răspundă, potrivit tolo.ro.

Pe tot parcursul emisiunii radio, discursul Ioanei Bran scotea la iveală foarte clar faptul că aceasta nu stăpânește domeniul sportului, iar intervențiile telefonice ale celor doi „admiratori” au fost pentru aceasta adevărate guri de aer.

Mai mult, ministrul Ioana Bran a şocat întreaga lume sportivă când, întrebată de ce diurna canotorilor este de doar 25 de lei pe zi, a încercat să explice că suma este în regulă pentru că aceştia trebuie să ţină dietă.

„Eu nu spun că situaţia e una uşoară, spun doar că şi aceştia au nevoie de a avea o dietă, în funcţie de felul cum le-a spus medicul sau antrenorul chiar. Din cunoştinţele mele, aceştia trebuie să se păstreze la o anumită greutate, nu au voie nici să oscileze pentru că altfel riscă să dezechilibreze puţin şi modul cum s-au obişnuit pe partea de antrenament”, a afirmat, recent, Ioana Bran.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`