Senatul a adoptat proiectul pentru anularea amenzilor din timpul stării de urgență și returnarea banilor către cei care le-au achitat

Senatul a adoptat proiectul pentru anularea amenzilor din timpul stării de urgență și returnarea banilor către cei care le-au achitat

Senatul României a adoptat, marți, propunerea legislativă privind anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor către cei care au apucat să plătească deja sancțiunile primite din partea autorităților. Proiectul de act normativ, care a fost inițiat de Victor Ponta, liderul Pro România, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, și senatorul UDMR Cseke Atilla-Zoltan, a fost trecut cu 90 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 39 de abțineri, astfel că acum va merge în Camera Deputaților, care are rol de for decizional în această speță.

Senatul a adoptat proiectul pentru anularea amenzilor din timpul stării de urgență și returnarea banilor către cei care le-au achitat

Amenzile aplicate în termenul proceselor verbale emise în baza art. 28 din OUG nr. 1 din 1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, se declară nule, arată forma propusă de inițiatori. Cele deja achitate de români vor fi restituite acestora, la cerere. În schimb, cei care nu le-au plătit deja „nu achită amenzile aplicate” – dacă măsura intră în vigoare.

Aceeași propunere legislativă stipulează că nu vor fi anulate și procesele verbale privind amenzile aplicate încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum nici cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Amenzile din perioada stării de urgență, neconstituționale

În mai, Curtea Constituțională a României (CCR) admitea sesizarea depusă de Avocatul Poporului și declara drept neconstituționale articolul28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi a Ordonanţade urgenţă a Guvernului 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999. Concret, era vorba despre amenzile aplicate celor ce încălcau prevederile ordonanțelor militare pe perioada stării de urgență.

La acel moment,primul-ministru a declaratcă, în opinia sa, decizia CCR privind sesizarea asupra amenziloro „decizie anticonstituțională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care, în minoritate evidentă fiind, nu au respectat regulile, câteva zeci de mii de români, și dată în disprețul milioanelor de români care au respectat regulile, s-au comportat responsabil și au contribuit la menținerea în niște limite rezonabile a răspândirii coronavirusului. Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, un îndemn la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu înțeleg cum poate o Curte Constituțională să dea o asemenea decizie”.

„Suntem din ce în ce mai hotărâți să găsim soluții pentru a schimba prevederile constituționale și legale care reglementează activitatea Curții Constituționale, pentru că este clar că trebuie schimbată dacă a dus la o asemenea componență a Curții Constituționale, care să transforme Curtea Constituțională într-un inamic al Constituției și într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituției, de cele mai multe ori împotriva interesului general”, mai spunea premierul Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`