Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, CRITICAȚI DUR din cauza legii ONG-urilor: Lupta împotriva CORUPŢIEI…

Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, CRITICAȚI DUR din cauza legii ONG-urilor:  Lupta împotriva CORUPŢIEI…

Comisia de la Veneţia a publicat o opinie referitoare la iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae care schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor declarate de utilitate publică, după ce aceasta nu a mai fost dezbătută din lipsă de cvorum.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit, fără dezbatere, în Senat, în noiembrie anul trecut. O delegaţie a Comisiei de la Veneţia a efectuat o vizută în România, în luna februarie a acestui an, pentru discuţii pe marginea acestui proiect de lege, scrie stiripesurse.ro.

Comisia de la Veneţia şi OSCE remarcă „cu satisfacţie” că în timpul întâlnirii de la Bucureşti iniţiatorii legii s-au arătat disponibili să modifice proiectul. Ţinând cont de acest lucru, Comisia face mai multe recomandări:

– Democraţia, drepturile omului, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei ar trebui să fie adăugate pe lista domeniilor de interes public;

– Ar trebui introdusă o menţiune specifică despre protecţia legală în instanţă pentru asociaţii şi fundaţii cărora le-a fost respins statutul de utilitate publică;

– Articolele 38(2) şi 41(1) nu satisfac criteriile CEDO şi ar trebui eliminate;

– Eliminarea „activităţilor politice” de pe lista domeniilor de utilitate publică ar trebui limitată la cazuri clare de susţinere şi strângere de fonduri în favoarea sau împotriva unui partid sau a unui candidat;

– Noile cerinţe în privinţa transparenţei, inclusiv posibilitatea sancţionării prin suspendarea activităţii şi dizolvare, sunt în mod clar nenecesare şi disproporţionate. La un nivel minim, obligativitatea rapoartelor financiare ar trebui să limitată la rapoarte către un organism oficial la intervale rezonabile sau obligativitatea dezvăluirii identităţii principalilor sponsori.

Ultima oră
20:59 - Îmbrânceli la conferința în care Ion Țiriac și-a anunțat oficial demisia de la FRT. Scandal între doi participanți: „Este o agresiune!” (VIDEO)
20:51 - ÎPS Teodosie, replică pentru Dan Barna: „Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată”
20:42 - Israelul va folosi GPS-ul pentru a verifica dacă cetățenii respectă carantina
20:14 - Andrei Muraru, la Baza Mihail Kogălniceanu: Suplimentarea efectivelor de militari americani în România, ca parte a întăririi prezenței aliate pe flancul estic al NATO, reprezintă o prioritate
20:04 - Florin Cîțu: „Trebuie să îi asigurăm pe români că după această guvernare nu vor mai fi drumuri fără asfalt, localități fără canalizare, fără apă curentă”
20:01 - Ludovic Orban, la Constanța: Suntem poarta de est a Europei și trebuie să valorificăm la maximum acest potențial. Guvernul trebuie să susțină toate investițiile pe care le-am pornit sau care sunt în pregătire (VIDEO)
19:50 - Premierul Florin Cîțu recunoaște că reformele s-au împotmolit dar dă vina pe Parlament: “Ceea ce a ținut de Guvern am făcut”
19:33 - Rareș Bogdan: În politică e altfel decât în business sau în presă. Nu poți de unul singur, chiar de-ai fi Ronaldo, Messi sau Hagi (VIDEO)
19:27 - Biserica ortodoxă din Grecia, mesaj pro-vaccinare: „Nu conține microcipuri. Sunt teorii rupte de realitate”
19:25 - Pandemia a dublat fenomenul singurătății: Unul din patru cetăţeni ai UE se simte izolat