Surse: Reforma pensiilor speciale va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare. Pensiile militare nu se modifică / Proiectul de lege va fi trimis la Parlament pentru dezbateri

Surse: Reforma pensiilor speciale va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare. Pensiile militare nu se modifică / Proiectul de lege va fi trimis la Parlament pentru dezbateri
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un proiect de lege care vizează reforma pensiilor speciale, elaborat de Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi (PSD), ar urma să fie adoptat de Guvernul Ciucă săptămâna viitoare, informează G4Media, care citează surse guvernamentale. Proiectul se bazează pe recomandările Băncii Mondiale și nu include pensiile militare. Acesta va fi trimis în Parlament și, cel mai probabil, va fi dezbătut și votat în sesiunea care începe în februarie 2023.

Potrivit angajamentelor asumate de România prin PNRR, reforma pensiilor speciale ar trebui să fie gata până pe 31 decembrie anul acesta, dar Guvernul Ciucă ar fi obținut acceptul Comisiei Europene pentru o amânare, care să nu depășească însă termenul de plată pentru noua tranșă de bani din PNRR, mai spun sursele G4Media. Dacă România va rata și acest termen, riscă să piardă bani din PNRR.

Guvernul Ciucă ar urma să adopte săptămâna viitoare proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale

PSD, PNL și UDMR au ajuns la un acord legat de proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, așa încât acesta va intra marți, 20 decembrie, pe circuitul de avizare între ministere, iar săptămâna viitoare va fi adoptat de Guvern. Proiectul va ajunge apoi la dezbatere și vot în Parlament.

Proiectul de lege urmează recomandările făcute de Banca Mondială. Instituția internațională a recomandat ca pensiile militare (poliție, militari, servicii secrete) nu fie modificate acum, în condițiile războiului din Ucraina, așa că proiectul nu face referire la aceste pensii.

În schimb, modificările vor viza alte categorii de „speciali”: magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții de Conturi:

  • Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni / an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
  • Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani
  • Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate
  • La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani

G4Media mai amintește că, pentru judecători și procurori, Banca Mondială a recomandat ca vârsta minimă de pensionare să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani.

De asemenea, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.

„Nu există interes politic pentru desființarea pensiilor speciale”

Însă pentru desființarea pensiilor speciale nu există niciun interes politic, după cum susțin politicienii de Opoziție și specialiștii din societatea civilă.

„Pare că nu vor. E o problemă de voință politică. E clar și se vede de la poștă și de multă vreme. Acum încercăm să scăpăm cumva basma curată față de Comisia Europeană, că noi ne-am asumat angajamentul și e obrazul României în joc și e pentru un principiu corect, că despre asta e vorba. Nu avem decât niște oameni care se fofilează, își aruncă de la unii la alții responsabilitatea”, a declarat Elena Calistru, expertă în bugete, președinte și co-fondator al ONG-ului Funky Citizens, pentru B1 TV.

Și Cătălin Drulă, președintele USR, a acuzat PSD, PNL și UDMR că doar mimează că vor să elimine aceste privilegii. El a afirmat că USR a depus proiecte de lege pentru desființarea definitivă a pensiilor speciale ale primarilor și parlamentarilor, dar un proiect e blocat în comisii la Senat, iar altul în Biroul Permanent de la Camera Deputaților.

PNRR mai prevede ca „indexarea pensiilor să se facă pe baza unor formule statistice fixe, așa încât să nu mai existe discuții că vine un partid și aruncă un procent, vine altul și aruncă mai mult. E o formă de umilință pentru pensionari faptul că e un concurs între politcieni cine dă mai mult”, a mai spus liderul USR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”