Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni, că 945 de sate din zone îndepărate ale țării vor fi conectate la internet de foarte mare viteză, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Prin PNRR, 945 de zone albe, sate din zone îndepărtate, vor fi conectate la internet de foarte mare viteză. Totodată, 374 de milioane de euro sunt alocaţi din PNRR în vederea implementării în România a infrastructurii de cloud guvernamental. Până la finalul anului 2024, 30 de instituţii publice din ţara noastră vor fi pe deplin interconectate şi vor utiliza cloudul guvernamental pentru schimbul de date. (…) Totodată, conform celor asumate de România prin PNRR, până în anul 2025, vom creşte la 101 numărul de entităţi cu valenţă critică pentru securitatea naţională, care au infrastructura informaţiilor şi comunicaţiilor protejată împotriva unor atacuri cibernetice avansate”, a precizat premierul, transmite Adevărul.
Consilierul de stat Sorin Costreie a prezentat mesajul prim-ministrului la deschiderea celei de-a VII-a ediții a Festivalului de tehnologie şi inovaţie „Bucharest Tech Week”.
În cadrul evenimentului, Nicolae Ciucă a mai menționat că Guvernul și-a asumat „un rol activ” în dezvoltarea tehnologiei și a soluțiilor digitale prin susținerea acestei infrastructuri.
În toamna anului trecut a fost aprobat un memorandum, prin care Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a operaţionalizat Consiliul Ştiinţific de Inteligenţă Artificială, care aduce laolaltă specialiști din țară și diaspora.
„Expertiza acestora va asigura fundamentarea ştiinţifică a deciziilor strategice pe care România le va lua în domeniul inteligenţei artificiale. De asemenea, tot în coordonarea colegilor de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Hub-ul Român de Inteligenţă Artificială a fost inclus ca proiect strategic în Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare, în valoare de 52 de milioane de euro. Prin această iniţiativă vom stimula păstrarea în ţară a resursei umane înalt calificate în domeniul inteligenţei artificiale şi vom sprijini dezvoltarea de start-up-uri româneşti”, a precizat Nicolae Ciucă.
Prim-ministru a amintit și alte demersuri care fac parte din acest domeniu precum: Ion, consilier guvernamental pe bază de inteligenţă artificială; aprobarea legii privind securitatea şi apărarea cibernetică a României; inaugurarea la Bucureşti a Centrului European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice.
Tot acesta, a invocat investiții precum Amazon Development Center Romania, cu sediul la Iași și care are 2.000 de angajați, iar la finalizarea Palas Campus, va ajunge până la 5.000 de angajați. Totodată, Nokian Tyres, de la Oradea, reprezintă „una dintre cele mai mari investiţii” din ultimii ani din România, a menţionat premierul.
„România va fi a doua ţară din lume după Statele Unite care va construi o centrală NuScale cu reactoare modulare mici, proiectul nostru câştigând încrederea şi susţinerea celor mai importante instituţii financiare din lume. Am avut de curând o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai companiei AE Solar şi ai Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră, ocazie cu care compania a anunţat că va deschide o nouă fabrică de producere a panourilor solare în România, valoarea investiţiei ridicându-se la aproape un miliard de euro”, a completat Ciucă.
Premierul a adăugat că Ministerul Cercetării şi Digitalizării a avut o creștere de 70% a bugetului în acest an, fiind o dovadă a faptului că Executivul valorifică potenţialul inovativ de cercetare a României.