Tradiții de Înălțarea Domnului. Până când spunem “Hristos s-a înălțat”

Tradiții de Înălțarea Domnului. Până când spunem “Hristos s-a înălțat”
FOTO: Pixabay.com

La 40 de zile de la Paște, Biserica Ortodoxă sărbătorește „Înălțarea Domnului”, ce semnifică ridicarea Mântuitorului la Ceruri, în Împărăția Tatălui, după Înviere.

Înălțarea Domnului la cer, sărbătorităpe 10 iunie, la 40 de zile dupăPaști

Odată cu această sărbătoare, credincioșii vopsesc tradiționalele ouă de Înălțare și se salută între ei cu una forma de „Hristos a Înălțat”” și „Adevărat a înălțat!”. În calendarul ortodox este un eveniment notat în fiecare an cu cruce roșie, semn că este o sărbătoare în care sunt interzise spălatul, călcatul și restul muncilor casnice. Pe lângă acestea, mai există și o serie de tradiții și superstiții pe care românii le respectă încă din cele mai vechi timpuri în ziua de Înălțare.

Atât în calendarul catolic, cât și în cel ortodox, Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la data la care a fost serbat Paștele.

Alte tradiții românești prilejuite de Înălțarea Domnului la cer

Dacă de Paşte creştinii se salută între ei adresându-şi cuvintele “Hristos a înviat!”, în această zi de mare sărbătoare, creştinii folosesc formula de salut “Hristos s-a înălţat!”.

În România, odată cu Înălțarea Domnului, în biserici sunt pomeniți toți eroii români căzuți la datorie, de-a lungul veacurilor, pe toate câmpurile de luptă, pentru credința, libertatea și dreptatea poporului.

În Evanghelia după Marcu se mai spune și că Iisus Hristos s-a înălțat la cer și s-ar fo așezat de-a dreapta Tatălui.

De Înălțare sevopsesc ouă roșii, ca și înJoia Mare.

În credința populară, această sărbătoare mai poartă și denumirea de Ispas sau „Paștele Cailor”, după numele personajului mitic Ispas, despre care se spune că ar fi asistat la Înălțarea Domnului.

Femeile pregătesc pachete sau coșuri pe care le duc întâi la biserică și pe care apoi le împart.

Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul. În unele zone oamenii se bat cu leuştean ca să fie feriţi de boli şi de rele. Din 2001, Biserica Ortodoxă Română a hotărât ca în această zi să fie prăznuită şi Ziua Eroilor. Sunt pomeniţi eroii care s-au jertfit pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”