Deși se laudă cu digitalizarea Clujului, Emil Boc este contrazis chiar de către un coleg din partid. Deputatul PNL Sabin Sărmaș, fost președinte al Autorității pentru digitalizarea României, a spus într-o amplă intervenție în cadrul evenimentului „IQ Digital Summit” că municipiul Cluj-Napoca nu este nici pe departe un motor în procesul transformării digitale a României. De fapt, municipalitatea condusă de Emil Boc are performanțe mult mai slabe la capitolul digitalizare comparativ cu localitatea Ciugud și nu se poate compara cu niciun sector al Capitalei.
Sabin Sărmaș a dat ca exemplu numărul de utilizatori ai principalelor aplicații de servicii – precum ghișeul.ro – precizând că este mult mai mic în comunitatea păstorită de Boc, mai ales dacă ne raportăm la potențialul imens pe care-l are orașul în domeniul IT.
„De exemplu, la numărul de utilizatori pe ghișeul.ro ne bat absolut toate sectoarele din București. Acest lucru a fost o surpriză și pentru mine, iar asta nu înseamnă decât că mai avem de muncit la Cluj Napoca, nu înseamnă decât că noi, cei care înțelegem tehnologie, ne pricepem la tehnologie, avem obligația să-i integrăm pe toți cetățenii, să ducem tehnologia către fiecare cetățean al comunității noastre și să transformăm Clujul cu adevărat într-un oraș Smart”, a comentat Sabin Sărmaș, potrivit actualdecluj.ro.
De asemenea, Primăria condusă de Emil Boc a fost criticată dur de către deputatul Sărmaș care precizează că municipalitatea nu a valorificat în beneficiul comunității clujene, resursele IT pe care le oferă municipiul pentru dezvoltarea comunității.
Lădăroșenia lui Emil Boc este contrazisă și de faptul că primăria Ciugud din județul Alba are performanțe mai bune la acest capitol, comparativ cu municipiul. Potrivit lui Sabin Sărmaș un primar precum cel al comunei Ciugud, din județul Alba, Gheorghe Damian poate da oricând lecții primarului Emil Boc:
„Este incredibil cum nimeni n-a fost lăsat în urmă în comuna Ciugud, este incredibil cum lucrurile au început într-o ordine firească, cu identitate digitală, cu incluziune digitală, am fost mirat de cum absolut toți cetățenii reușesc să-și facă plățile electronic prin diferite metode, în timp ce la Cluj avem aceste paradoxuri….la numărul de utilizatori pe ghișeul.ro ne bat absolut toate sectoarele din București. A fost o surpriză pentru mine, și asta nu înseamnă decât că trebuie să mai muncim să transformăm Clujul într-un oraș cu adevărat smart, care poate să servească exemplu celorlalte orașe din România și care poate să tragă după el o țară întreagă. Pentru că asta, de exemplu, reușește să facă Ciugud, astăzi, vine cu exemple la nivel de municipalitate.
Comuna aceasta nu are universități, dar reușește totuși să vină cu niște servicii performante către cetățeni, cu modele care pot schimba fiecare comunitate din România. Acesta este pariul meu în viitor, de a duce digitalizarea și transformarea digitală la nivel local, către orașe care au potențial extrem de mare și care pot servi ca exemplu altor comunități din România. De abia atunci vom suferi cu adevărat tranziția digitală în România, tranziția către o economie bazată pe instrumente digitale, lucru care ne va face să rămânem competitivi, să devenim o națiune competitivă în topul națiunilor europene și nu numai”, a comentat Sabin Sărmaș.
Acesta a criticat Primăria condusă de Emil Boc pentru că nu a știut cum să valorifice potențialul municipiului Cluj-Napoca:
„(…) Imaginați-vă că mâine municipalitatea ar pune la dispoziția IT-iștilor din Cluj toate datele legate de trafic. De la camere de monitorizare, la aplicații Google Maps, Waze, sau Glovo…toți acești actori care dețin date de mobilitate. S-a făcut acest experiment în alte țări și care a fost rezultatul? Au apărut alte zeci de aplicații care preiau soluțiile de mobilitate și care îmbunătățesc viața cetățeanului. Este doar un simplu exemplu privind modul în care poate fi îmbunătățită viața în comunitate, lucrând cu comunitatea ta, punând în valoare potențialul local”, a spus Sărmaș, subliniin că acest lucru s-a întâmplat într-o comună precum Ciugudul, în timp ce la Cluj Napoca – oraș cu potențial uriaș – competențele digitale sunt încă la un nivel foarte scăzut”.