Premierul Viorica Dăncilă a declarat că Guvernul PSD-ALDE a scos ţara din noroaie prin implementarea Programului Național de Dezvoltare Locală 1 și 2. În schimb, Opoziția acuză că aceste programe reprezintă un instrument politic prin care conducerea PSD îi controlează pe liderii din teritoriu, banii fiind alocați pe criterii politice.
”Succesul programului PNDL 1 ne-a dat certitudinea că acesta trebuie continuat. Astăzi, avem PNDL 2, programul de care depind şansele de dezvoltare a multor comunităţi. Cu ajutorul acestor programe am scos ţara din noroaie, ca să mă exprim mai plastic. Aşa cum ştiţi, peste 70% din finanţarea atât din PNDL 1, cât şi din PNDL 2 a fost direcţionată către comune, demonstrând astfel că modernizarea satului românesc nu mai e doar la nivel declarativ, ci avem proiecte concrete puse în practică. Astfel, din 12.681 obiective de investiţii în mediul rural sunt finanţate 10.387, în valoare de 34,25 miliarde lei”, a declarat Viorica Dăncilă.
Premierul a participat luni la cea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor, acolo unde a citit de pe foaie un discurs.
Potrivit datelor Eurostat, aproximativ o treime din locuinţele din România (29,7%) au WC-ul în afara casei, ceea ce ne plasează pe un ruşinos ultim loc în Europa la capitolul toaletelor moderne. Locul doi este ocupat de Bulgaria, iar locul trei de Lituania.
Peste 2.000 de grădiniţe şi şcoli au funcţionat anul trecut cu WC-urile în curte, fără apă curentă şi canalizare, a recunoscut-o chiar ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.
”Referitor la situaţia avizelor sanitare, din datele statistice existente la Ministerul Educaţiei Naţionale rezultă că, la nivel naţional, funcţionează aproximativ 2.355 de unităţi şcolare cu grupuri sanitare situate în curte şi care nu sunt dotate cu apă curentă şi canalizare”, a transmis Ecaterina Andronescu, răspunzând unei interpelări adresate în scris de către senatorul neafiliat Severica Rodica Covaciu.
Datele Institutului Național de Statistică de anul trecut arată că o treime din drumurile din România nu sunt asfaltate. Avem 86.099 km de drumuri publice: 34.900 km (40,5%) drumuri modernizate, 21.074 km (24,5%) drumuri cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere şi 30.125 km (35,0%) drumuri pietruite şi de pământ.