Conform legislației în vigoare în România, este permisă, în caz de urgență, oprirea și staționarea mașinii cu luminile de avarie pornite.
Dar, din cauza lipsei acute a locurilor parcare și, uneori, chiar a celei de bun simț manifestată de unii șoferi, se întâmplă deseori ca o bandă de circulație să fie blocată de o mașină care staționează cu luminile de avarie pornite, perturbând traficul sau chiar blocându-l.
Dar, este legal ca șoferii care nu găsesc loc de parcare să staționeze cu mașina pe avarii?
Luminile de avarie pot fi folosite atât pe timp de zi, cât şi noaptea, indiferent dacă se circulă în localitate, pe un drum național sau autostradă.
Rolul luminilor de avarie este de a avertiza pe ceilalți participanți la trafic că mașina are o defecțiune și staționează sau rulează încet.
Conform legii, aprinderea luminilor de avarie este obligatorie în momentul în care mașina este imobilizată involuntar pe carosabil din cauza apariției unei situații neprevăzute cum ar fi un accident, o pană de cauciuc, o defecțiune la nivelul motorului ori dacă a rămas fără combustibil.
Și atunci când mașina este remorcată sau remorchează un alt autovehicul cu probleme tehnice, trebuie să fie aprinse avariile.
De asemenea, se recomandă aprinderea luminilor de avarie și atunci când șoferul este nevoit să oprească brusc. Fie la o intersecție, fie la o trecere de pietoni, fie pentru că traficul s-a blocat, avertizându-i pe cei care vin din spate să reducă viteza.
O altă situație în care șoferii folosesc aceste semnale este momentul în care mulțumesc altui conducător auto, aprinzând avariile preț de 2 – 3 secunde, primind, în schimb, un scurt flash, care înseamnă „cu plăcere”. Teoretic, legea sancționează aceste tipuri de semnalizări, dar, în practică, genul acesta de comunicare nonverbală nu se penalizează.
După cum spune și numele lor, luminile de avarie trebuie să fie activate atunci când mașina are o… avarie.
Deci, această funcție nu poate fi folosită pentru a semnaliza un mesaj de genul „mă întorc în 5 minute” sau „opresc numai un pic, să iau ceva de la magazin”.
„Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat”, precizează Poliția Română într-o postare publicată pe Facebook.
În general, printre urgențele care justifică folosirea avariilor se numără următoarele situații:
– mașina a suferit o defecțiune
– șoferul, pasagerul sau altă persoană necesită ajutor
– drumul este blocat/avariat
– s-a produs un accident rutier.
Așadar, lipsa unui loc de parcare sau încărcarea unor bagaje în mașină nu pot fi considerate urgențe. Iar poliția îi poate amenda pe șoferii care au oprit într-un loc interzis, chiar dacă mașina este „pe avarii”, iar faptul că motorul era pornit nu va influența cu nimic situația.