Noi reguli pentru serviciile transport alternativ, ca Uber, Bolt sau Clever. De la 1 februarie doar şoferii cu atestat vor putea avea astfel de activități. În plus, există norme noi și mai dure privind siguranța pasagerului.
După un șir de proteste ale traxmetriștilor împotriva firmelor de ridesharing care au intrat pe piața românească de câțiva ani, legea care reglementează transportul alternativ își intră în drepturi. Din aceasta lună, şoferii care prestează astfel de servicii vor avea de respectat o nouă serie de obligaţii, pe lângă vechile reguli ce vizau vârsta, vechimea în trafic sau cazierul curat.
Una din obligațiile care au intrat în vigoare se referă la faptul că transportul alternativ se poate realiza de acum doar prin intermediul unei platforme digitale avizată tehnic de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Pe lângă aceasta, șoferul este obligat să prezinte un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere fiind eliberat de către Autoritatea Rutieră Română.
Conducătorii auto trebuie să aibă o ținută corespunzătoare, un comportament civilizat pe timpul cursei și nu au voie să refuze efectuarea unei curse.
De asemenea, pentru încrederea clienților, pe parcursul întregii călătorii, șoferii vor fi obligați să afișeze la vedere atât în partea din față, dar și în spate a mașinii un ecuson care va conține numărul de înmatriculare, denumirea platforme digitale pe care este înregistrat autoturismul, dar și elemente de siguranță care să ateste autenticitatea ecusonului.