România va avea stații de încărcare pentru mașini electrice la fiecare 60 de kilometri, de-a lungul principalelor rute din UE

România va avea stații de încărcare pentru mașini electrice la fiecare 60 de kilometri, de-a lungul principalelor rute din UE

Unul dintre principalele motive pentru care mulți români evită mașinile electrice sau plug-in hybrid ține de disponibilitatea stațiilor de încărcare pe teritoriul României. Acestea sunt foarte rare în general sau chiar inexistente în localitățile mici. În curând, însă, această problemă va dispărea, relatează Playtech.ro.

Începând cu 2025, vom vedea stații de încărcare rapidă amplasate la fiecare 60 km pe tronsoanele de drum principale din UE

Consiliul Uniunii Europene a adoptat în această săptămână Regulamentul privind infrastructura pentru combustibili alternativi (RICA). Spre deosebire de alte recomandări venite de la Bruxelles, această mențiune se va aplica direct în toate statele membre, inclusiv în România.

Potrivit noii reglementări, începând cu 2025 vor trebui instalate stații de încărcare rapide, de cel puțin 150 kW, pentru autoturisme și utilitare la fiecare 60 de kilometri de-a lungul principalelor rute de transport ale Uniunii.

Mai mult, stațiile trebuie gândite în așa fel încât utilizatorii să poată plăti contactless (carduri, telefon etc.) chiar și fără un abonament. Totodată, furnizorii vor trebui să ofere informații clare despre disponibilitate, prețuri și timpi de așteptare, scrie Automarket.ro.

Stații de 350 kw pentru camioane

Tot începând cu 2025, vor fi instalate încărcătoare de 350 kW pentru camioane la fiecare 60 de kilometri de-a lungul rețelei centrale TEN-T și la fiecare 100 de kilometri de-a lungul rețelei extinse TEN-T.

Aceeași lege mai menționează că acoperirea completă a rețelei de drumuri va trebui finalizată până în 2030, potrivit sursei citate.

De asemenea, mașinile și camioanele alimentate cu hidrogen vor avea la dispoziție stații de încărcare corespunzătoare în fiecare zonă urbană și la fiecare 200 de kilometri de-a lungul rețelei centrale TEN-T. Până în 2030, potrivit programului Fit For 55, Uniunea Europeană intenționează să scadă cu 55% gazele cu efect de seră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”