Tot mai mulți șoferi circulă fără RCA și nu pot fi depistați de Poliție. Prevederea legislativă de care profită aceștia

Tot mai mulți șoferi circulă fără RCA și nu pot fi depistați de Poliție. Prevederea legislativă de care profită aceștia
Foto simbol: Pixabay

Tot mai mulți șoferi, în principal lucrători din zona de transport public, fie că este vorba despre microbuze sau servicii de taxi, utilizează o metodă mai veche pentru fraudarea companiilor de asigurări și, astfel, își pun în pericol propriul buzunar și cazierul judiciar, dar amenință și liniștea celorlalți participanți la trafic, potrivit Economica.net.

Tot mai mulți șoferi circulă aleg să cumpere RCA în rate, dar nu achită poliția până la capăt

Un număr tot mai mare de șoferi aleg să cumpere RCA în rate, însă nu își achită complet obligațiile de plată, ci în general doar prima tranșă. Reprezentanții mai multor societăți mari din sector au confirmat situația pentru Economica și au precizat că deja analizează diverse măsuri pentru a combate fenomenul.

Șoferii profită de o prevedere din legislație care prevede că firmele de asigurare vor pune la dispoziția clienților și posibilitatea de a cumpăra polițe RCA în rate, fără costuri suplimentare, și că polița respectivă rămâne valabilă chiar și în scenariul în care ratele nu mai sunt achitate la un moment dat.

Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA. Contractul RCA produce efecte şi în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator şi asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu şia exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA. Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente şi neachitate”, se arată în prevederea respectivă, parte a Legii nr. 132 din 2017.

Practic, dacă firmele nu reziliază contractul, șoferul se bucură de o poliță valabilă pe toată perioada înțelegerii, iar în 90% din cazuri cele vândute în rate au valabilitatea maximă, adică de 12 luni. Procedura de denunțare a contractului nu este una neapărat rapidă și impune adresarea către instanțe.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:27 - USR, în pragul unui nou colaps. Fostul ministru Ciprian Teleman, cândva lider al organizației PLUS Ilfov, și-a anunțat demisia din partid
19:04 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 29 mai – 4 iunie. Marcaj de mare forță în zona deciziilor (VIDEO)
17:59 - Rusia ar putea să însceneze procese publice pentru a justifica invadarea Ucrainei: „Pregătiți-vă pentru Nurnberg 2.0”
17:36 - Atac asupra site-ului MApN, respins de Comandamentul Apărării Cibernetice. Precizări oficiale
17:12 - Vladimir Putin susține că e dispus să discute despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră / Din Portul Constanța au plecat în ultimele săptămâni peste 240.000 de tone
16:38 - Donald Trump spune că SUA ar trebui să pună securitatea școlilor mai presus de ajutorul pentru Ucraina: „Ar trebui să construim școli sigure pentru proprii noștri copii în propria noastră națiune”
16:17 - VIDEO. Premierul României, întrevedere cu o delegație a Senatului SUA. Întărirea Flancului Estic al NATO, crucială / Nicolae Ciucă: Unitatea Occidentului, esențială pentru victoria Ucrainei
15:48 - Irina Begu, singura româncă în optimi la Roland Garros 2022. Tenismena și-a egalat cea mai bună performanță din carieră
15:20 - Administrația președintelui american Joe Biden este de acord cu transferul lansatoarelor de rachete cerute de Kiev
14:37 - Fostul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, a încercat să dispară din Ucraina. Acesta susține că nu i s-a permis să treacă frontiera, deși avea „toate permisiunile oficiale”