Tot mai mulți șoferi circulă fără RCA și nu pot fi depistați de Poliție. Prevederea legislativă de care profită aceștia

Tot mai mulți șoferi circulă fără RCA și nu pot fi depistați de Poliție. Prevederea legislativă de care profită aceștia
Foto simbol: Pixabay

Tot mai mulți șoferi, în principal lucrători din zona de transport public, fie că este vorba despre microbuze sau servicii de taxi, utilizează o metodă mai veche pentru fraudarea companiilor de asigurări și, astfel, își pun în pericol propriul buzunar și cazierul judiciar, dar amenință și liniștea celorlalți participanți la trafic, potrivit Economica.net.

Tot mai mulți șoferi circulă aleg să cumpere RCA în rate, dar nu achită poliția până la capăt

Un număr tot mai mare de șoferi aleg să cumpere RCA în rate, însă nu își achită complet obligațiile de plată, ci în general doar prima tranșă. Reprezentanții mai multor societăți mari din sector au confirmat situația pentru Economica și au precizat că deja analizează diverse măsuri pentru a combate fenomenul.

Șoferii profită de o prevedere din legislație care prevede că firmele de asigurare vor pune la dispoziția clienților și posibilitatea de a cumpăra polițe RCA în rate, fără costuri suplimentare, și că polița respectivă rămâne valabilă chiar și în scenariul în care ratele nu mai sunt achitate la un moment dat.

Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA. Contractul RCA produce efecte şi în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator şi asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu şia exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA. Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente şi neachitate”, se arată în prevederea respectivă, parte a Legii nr. 132 din 2017.

Practic, dacă firmele nu reziliază contractul, șoferul se bucură de o poliță valabilă pe toată perioada înțelegerii, iar în 90% din cazuri cele vândute în rate au valabilitatea maximă, adică de 12 luni. Procedura de denunțare a contractului nu este una neapărat rapidă și impune adresarea către instanțe.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`