ANAF pierde tot mai multe procese în favoarea contribuabililor. Instanțele observă deficiențele de interpretare a legislației, spune un expert în drept fiscal

ANAF pierde tot mai multe procese în favoarea contribuabililor. Instanțele observă deficiențele de interpretare a legislației, spune un expert în drept fiscal
Foto: Facebook / ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pierde foarte multe procese în favoarea contribuabil, iar unul dintre motive se referă la faptul că judecătorii constată deficiențe de interpretare a legislației, potrivit HotNews.ro.

„33,8% din litigiile de la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt cele de contencios administrativ fiscal. Depășesc litigiile de civil, ca să nu mai vorbim de cele ale secției penale care sunt 19%. Este o pondere foarte mare”, a declarat Luisiana Dobrinescu, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA, la un eveniment organizat de Business Mark.

Dacă în primul trimestru din 2020 rata de succes a contribuabililor era de 18%, în perioada similară a anului 2021 indicatorul a ajuns la 25,9% – sau, altfel spus, la 245 milioane de lei câștigați de contribuabili.

Motivele pentru care ANAF pierde tot mai multe procese în favoarea contribuabililor

Unul dintre motivele pentru care instanțele desființează actele de impunere este reprezentat de constatarea deficiențelor de interpretare a legislației din sector.

„Avem o sentință din 5 mai 2022 de la Înalta Curte, într-un dosar de-al nostru pe tema diurnelor. Într-o astfel de situație în care de-a lungul timpului s-a discutat regimul fiscal al diurnelor. Iată că Înalta Curte spune că este clar că dacă acest regim a fost supus discuției de-a lungul timpului, contribuabilul nu poate fi ținut răspunzător să aplice mai clar decât însă Fiscul de-a lungul timpului dispozițiile legale”, a explicat Luisiana Dobrinescu.

Un alt motiv este lipsa predictibilității în ceea ce privește modificările legislative sau interpretarea, situație sancționată la rândul său de instanță prin desființarea deciziei de impunere.

„În 2021, într-un alt dosar, în care am avut o sentință, tot a diurnelor știți că avem o lege de amnistie. Instanța spune că în condițiile în care intervine o lege care în preambul spune că n-a fost legislația clară: cum vii tu, ANAF, să impui sume contribuabilului ca și cum doar pentru el ar fi fost clar?”, a adăugat ea.

Când contribuabilul câștigă la fond, susține Lusiana Dobrinescu, ANAF depune recurs indiferent că are argumente sau nu.

„Atunci când se câștigă la fond, ANAF are în fișa postului să depună recurs. Orice ar fi, că are argumente, că n-are, dă copy/paste din întâmpinarea inițială și o pune sub titlu de recurs”, a continuat Dobrinescu.

Înalta Curte, spune ea, a explicat printr-o decizie din 2021 că formularea recursului fără a demonstra prin critici concrete că acest recurs se încadrează în motivele limitative din Codul de procedură civilă ar trebui sancționată cu nulitatea recursului, ceea ce s-a și întâmplat.

ANAF constată cu îngrijorare creșterea ponderii deciziilor de impunere care au fost desființate de instanță, mai susține Luisiana Dobrinescu.

Cuantumul dobânzilor de întârziere pe care contribuabilul le obține după finalizarea litigiilor este destul de mare. Instanțele sunt copleșite de numărul dosarelor de contencios administrativ fiscal, iar un dosar durează între 2 și 7 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Călin Georgescu, a fost ridicat de pe aeroportul Otopeni și dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)
18:57 - Cristina Cioran și Alex Dobrescu se pregătesc iar să devină părinți, deși el are ordin de restricție și nu se poate apropia de ea: „Ce vină are acest copil că are doi părinți idioți?”
18:37 - Un tată și-a pus capăt zilelor, copleșit de dispariția fiicei sale. Fata a apărut câteva zile mai târziu
18:26 - Iarna pune stăpânire pe mai multe zone din România. Unde va ninge și va fi viscol
18:22 - Alexandr Dughin amenință din nou România: „Europa de Est va fi ori neutră, ori a noastră. Oameni ca Viktor Orban sau Georgescu din România înțeleg foarte bine acest lucru”
18:22 - Țara din Europa în care mulți oameni vor să locuiască. Se află la mică distanță de România