Băncile românești, de două ori mai profitabile decât media U.E. (VIDEO)

Băncile românești, de două ori mai profitabile decât media U.E. (VIDEO)
Foto: eoficial.ro

BNR anunţă că băncile sunt mai profitabile în România decât în Uniunea Europeană. Analiza specialiştilor arată că indicatorul de profit al instituțiilor bancare românești a fost cu 5,6 puncte procentuale mai bun în decembrie 2015 față de septembrie. Astfel, s-a ajuns la un profit total de 13,2%, dublu față de media Uniunii Europene, de 6,4%, informează B1 TV.

Potrivit BNR, băncile din România sunt mai sănătoase și fac profit mai bun decât instituțiile de credit din Uniunea Europeană. Excepție fac ponderile mai ridicate în România decât în UE ale creditelor ce nu sunt plătite de români și ale împrumuturilor cu măsuri de restructurare.

Specialiştii Băncii Naţionale precizează, totuşi, că ponderea creditelor neperformante și a celor în restructurare este însă în scădere. În primul caz, diminuarea este de 2,1 puncte procentuale. Scăderea la creditele cu măsuri de restructurare este de 1,1 puncte procentuale.

Parctic, aceste credite sunt mai bine protejate în România prin rezervele constituite de bănci.

Băncile românești, de două ori mai profitabile decât media U.E.

#DIRECT_ONE_yni18e#

„Aceste vulnerabilități sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calității activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care poziționează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, cu mult peste media europeană”, susține Banca Centrală.

Indicatorul de profit al băncilor este calculat de BNR ca raport între veniturile anuale ale unei bănci și activele acesteia.

Acestea sunt împrumuturile acordate de o bancă, titlurile, rezervele și bunuri imobiliare deținute de banca respectivă. Studiul BNR este parte a unui studiu mai larg derulat la nivelul Uniunii Europene. La acesta din urmă, specialiștii au analizat indicatorii de profit și prudență pentru 154 de instituții de credit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții