Cristian Hostiuc, directorul editorial ZF, a susținut într-un editorial că atunci când lucrurile merg prost în economie sau în mediul de afaceri, nu este neapărăt corect ca vina să cadă asupra instituțiilor vizibile în domeniu precum guvernul, ministerele, parlamentul, președintele sau băncile. Acesta afirmă că persoanele în măsură ar trebui să acorde atenție și celor de la care se obțin avizele pentru derularea unui business precum primăriile, Inspectoratul de Stat în Construcții sau CNADNR când vine vorba de infrastructură.
"Guvernul poate să scadă TVA-ul la zero şi s-ar putea ca numărul afacerilor să nu crească, pentru că începerea şi derularea unui business depinde mai puţin de nivelul taxelor şi impozitelor, şi mai mult de uşurinţa de a intra şi de a ieşi de pe piaţă. Scăderea TVA de la 24% la 9% pentru alimente şi la 20% pentru toate celelalte bunuri, a dus mai mult la creşterea consumului şi a importurilor decât la creşterea business-urilor şi a locurilor de muncă" scrie Hostiuc pentru zf.ro.
Un exemplu elocvent dat de către acesta pentru a își susține teza este cazul anteprenorului Răzvan Crișan, care a avut nevoie de 3 luni de umblat și nu mai puțin de 22 de autorizații pentru a reuși să deschidă o cafenea de 50 de locuri.
"Parcă cei de la Primărie (Sectorul 1) nu ştiu că veniturile lor depind de afacerea ta, spune Răzvan Crişan. La Sectorul 6 îţi trebuie 22 de autorizaţii. Din conceptul şi munca lui şi din clienţii pe care i-a atras au ieşit 1,6 mil. de lei afaceri în 2015, din care Statul şi-a luat partea , începând de la TVA, CAS, impozit pe salarii, până la taxele de autorizaţie şi locale" se mai precizează în editorial.
Alt exemplu care atestă acest fapt al birocrației este cel al lui Lucian Azoiței de la Pazo Group care a trebuit să aștepte un an de zile pentru toate autorizațiile necesare construirii unui bloc de 34 de apartamente. Practic, durata necesară obținerii tuturor documentelor este egală cu construcția imobilului.
"Într-o piaţă în care cel puţin în Bucureşti cererea pentru locuinţe noi este de 3 ori peste ofertă, îţi trebuie ani de zile pentru a începe lucrările. În acest timp, banii stau degeaba în bănci, cu dobândă zero şi nu circulă în economie" afirmă acesta.
"Din păcate, România nu poate creşte mai repede şi este prinsă într-un model economic dependent de investiţiile străine, care vin pe piaţa locală pentru forţa de muncă ieftină, dar bine pregătită, pentru că nu încurajează firmele mici şi mijlocii. Aceste firme sunt ale nimănui şi fiecare trebuie să se descurce cum poate în sistemul de autorizaţii.
Aceste firme pot creşte mult mai repede, sunt mult mai creative, pot scoate produse cu o valoare adăugată mai mare, decât un simplu volan, unde pui un reper, poţi plăti salarii mai mari şi poţi crea mult mai multe locuri de muncă" mai scrie Cristian Hostiuc.