BNR: Băncile vor dispărea dacă nu înţeleg că principalul lor activ e clientul. Un sfert din români au restanţe la credite

BNR: Băncile vor dispărea dacă nu înţeleg că principalul lor activ e clientul. Un sfert din români au restanţe la credite
Foto: agerpres.ro

Banca Națională va recomanda instituțiilor de creditare din România să relaxeze restructurarea creditelor pentru clienții care nu-ți pot plăti ratele decât parțial, în condițiile în care ele riscă să-și „omoare” clienții prin strategia de afaceri adoptată în ceea ce privește restructurarea împrumururilor cu restante, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere a BNR.

Oficialul BNR consideră că băncile riscă să dispară de pe piață dacă nu vor înțelege că principalul lor activ sunt clienții.

„Principala provocarea a băncilor în perioada următoare va fi schimbarea profilului de business. Dacă băncile nu vor înţelege că clientul este principalul activ pe care îl au, atunci vor dispărea. Perioada care va urma nu va mai fi atât de deschisă creditării. Politica băncii trebuie să fie una care să încurajeze încasarea creditelor. Nu dorim ca băncile să se transforme în agenţii imobiliare”, a spus Cinteză, citat de Ziarul Financiar.

Numărul creditelor restante a ajuns la 225.000, respectiv 24% din totalul de împrumuturi acordate de instituțiile de creditare, a anunțat oficialul BNR.

Totalul creditelor restante – 24%

Ponderea creditelor «contaminate», a creditelor afectate de restanţă în total credite este de 24%. Mă aştept ca neperformanţa să fie destul de ridicată şi în prima parte a anului viitor”, a spus Nicolae Cinteză, prezent la un seminar organizat la Sinaia de BNR, Asociaţia Ro­mână a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank.

La sfârșitul lunii octombrie, soldul creditelor acordate firmelor și populației era de 221 miliarde de lei (51 miliarde de euro).

Cinteză a amintit de o discuţie pe care a avut-o cu Radu Grațian Gheţea, preşedintele ARB, referitor la situaţiile în care se restructurează creditele, pentru că unele bănci, prin modul în care au făcut restructurările, „au omorât clienţii sau erau pe punctul să-i omoare”.

Băncile au înţeles târziu că este mai bine să recuperezi ceva decât să iei în portofoliu clădiri şi terenuri pe care să nu poţi să le vinzi.

La mijlocul săptămânii viitoare, Direcţia Supraveghere va transmite spre aprobarea conducerii BNR o adresă cu propuneri de relaxare a condiţiilor de restructurare a creditelor.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:49 - Continuă haosul din Georgia după alegerea președintelui. Actuala șefă a statului nu vrea să plece și cere reorganizarea alegerilor
08:22 - Marea problemă pentru România de la intrarea completă în Schengen. Ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie
23:51 - „360 de grade”, cu Alina Bădic | Prof. univ. dr. Dulcan: Un om care respectă legile bunului simț e mult mai agreat de rațiunea divină decât unul care se dă toată ziua cu capul de icoane, apoi își chinuie familia (VIDEO)
23:25 - „360 de grade”, cu Alina Bădic | Prof. univ. dr. Dulcan: Suferința este una dintre căile ce i se dau omului pentru a se înțelepți, pentru a se întreba, pentru a învăța ceva (VIDEO)
22:57 - Românii au ajuns să facă ”echipă” ca să cumpere porc de Crăciun. Cât costă un kilogram
22:26 - Rata de abandon universitar este tot mai mare. „Nu sunt informații actualizate, ceea ce se cere pe piața muncii”
21:49 - Arad: Poliţiştii locali i-au vizitat acasă pe elevii chiulangii. Ei susțin că nu se pot trezi dimineața să meargă la școală. Ce spun părinții
21:23 - Miliardarul Isak Andic, fondatorul lanțului de modă Mango, a murit după ce a căzut de pe o stâncă
20:58 - Simona Pătruleasa, despre cum îşi educă fiica: „Ne percepe ca fiind exigenţi, dar credem că în viitor ne va mulţumi”. Ce reguli trebuie să respecte Ingrid
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor