Cea mai mare creștere a dobânzii cheie din ultimii 13 ani lovește toți românii și e abia începutul

Cea mai mare creștere a dobânzii cheie din ultimii 13 ani lovește toți românii și e abia începutul
Mugur Isărescu vine cu vești proaste pentru români: „S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008-2009”. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ratele au crescut cu o treime conform anunțului BNR. Mărirea dobânzii va duce la rate mai mari pentru românii cu credite în lei și la dobânzi mai mari la creditele de investiții ale companiilor.

Inflația va continua să crească

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat într-o conferință de presă de la ora 15:00 că potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să crească până la mijlocul trimestrului III, anul curent, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, urcând astfel moderat, peste valorile prognozate în luna mai, pe orizontul scurt de timp.

Mugur Isărescu a mai spus că sunt așteptate efecte inflaționiste suplimentare pe segmentul prețurilor, inclusiv ca urmare a scumpirii biletelor CFR, precum și pe cele al produselor din tutun, pe fondul majorării accizei specifice.

De asemenea, guvernatorul BNR a declarat că prețurile combustibililor, gazelor naturale și energiei electrice, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate va înrăutăți inflația.

Războiul din Ucraina ne va sărăci pe toți

„Prelungirea războiului din Ucraina și extinderea sancțiunilor impuse Rusiei generează incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației prin potențiala afectare mai severă a economiei europene, ca și cea a economiei globale, dar și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare.” – a spus Mugur Isărescu.

Băncile centrale din întreaga lume au anunțat majorări substanțiale ale dobânzilor, pentru a putea contracara inflația, care riscă să deraieze economiile. Creșterea dobânzilor frânează apoi consumul, ceea ce mai departe influențează prețurile și evoluția economiei.

Economiștii au previziuni sumbre: creditele se vor majora cu câteva sute de lei până la sfârșitul anului

Între timp, legea care le permite românilor să își amâne ratele nu are încă norme de aplicare, așa că nici măcar ajutorul promis de stat nu îi poate salva de ratele uriașe.

„Nu este exclus ca indicii ROBOR și IRCC să înregistreze un nou impuls, de 2-3 puncte procentuale, iar asta se va vedea direct în creșterea ratelor cu 10 până la 20%. Atâta timp cât vom avea inflație mare, să ne așteptăm la dobânzi pe măsură. Deja, față de anul trecut, pentru un credit imobiliar de 250.000 lei, pe 30 de ani, rata a crescut cu aproape 1000 de lei, de la 1350 la 2200 lei. Probabil aceasta va ajunge la 2500 lei în următoarele luni” – a spus analistul economic Adrian Negrescu la B1 TV.

Cea mai recentă majorare a dobânzii de politică monetară a fost operată de BNR în luna mai, de la 3% la 3,75%. Din luna februarie 2022, BNR a mărit cadenţa şi a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, până la 2,5%, iar ulterior a operat o nouă majorare, de la 2,5% la 3% în aprilie, pentru ca din luna mai să mărească iar pasul şi să urce dobânda cu 0,75 puncte procentuale, la 3,75%. Acesta este și motivul pentru care toți economiștii au fost surprinși că BNR a decis de data aceasta să mărească dobânda cu un punct procentual.

Mugur Isărescu spune că banii europeni sunt vitali

„Absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate, fiind însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina și de sancțiunile asociate, precum și a efectelor consolidării fiscale. Este vital ca aceste resurse sa fie valorificate la maximum” – a mai spus Isărescu, miercuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`