Circa 80.000 de tone de grâu din Ucraina au ajuns în portul Constanţa, de la începutul războiului

Circa 80.000 de tone de grâu din Ucraina au ajuns în portul Constanţa, de la începutul războiului
Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Florin Goidea, managerul portului Constanţa, a declarat că, de la începutul invaziei ruse, Ucraina a trimis către port circa 80.000 de tone de grâne, urmând să trimită noi cantităţi.

Zeci de mii tone de grâu din Ucraina, în portul Constanţa

„Sunt circa 80.000 de tone de grâne care au ajuns deja și sunt depozitate în silozuri. O parte au fost încărcate pe nave”, a declarat Florin Goidea, pentru Reuters.
Acesta a precizat că grânele au ajuns pe cale ferată sau în barje, pe Dunăre.

Goidea a mai susținut că portul poate face faţă exporturilor suplimentare de grâne. Anul trecut, portul Constanța a gestionat exporturi de 24 de milioane de tone, acesta având o capacitate de depozitare de aproximativ două milioane de tone.

Recent, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat operaționalizarea liniilor de cale ferată din Portul Galați, care va permite transportul mărfurilor spre și dinspre Ucraina, via Republica Moldova.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în toată lumea”

Ucraina e un mare producător agricol, dar exporturile sale au fost grav afectate de invazia rusă. Porturile ucrainene la Marea Neagră au fost blocate din cauza atacurilor rușilor, așa că țara a fost nevoită să exporte pe cale ferată, prin graniţa vestică, sau prin micile porturi de pe Dunăre, în România

Dat fiind că Ucraina e unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale și uleiuri vegetale, specialiștii avertizează că întreaga lume s-ar putea confrunta cu o criză alimentară din cauza invaziei rusești.

„Războiul din Ucraina vine într-un moment prost pentru lume, deoarece inflația era deja în creștere”, a declarat David Malpass, președintele Băncii Mondiale.

Prețurile alimentelor au fost împinse în sus de război și „sunt o considerație și o problemă foarte apăsătoare pentru oamenii din țările sărace”, a mai precizat acesta.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în toată lumea. Oamenii din ţările în curs de dezvoltare sunt primii afectaţi”, a spus și ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”