Cum am ajuns de la „Made in Romania” la „Made in Vietnam”: Trei fabrici uriașe se mută pe piețe mai ieftine

Cum am ajuns de la „Made in Romania” la „Made in Vietnam”: Trei fabrici uriașe se mută pe piețe mai ieftine
foto: Pixabay

România, cândva unul dintre cei mai mari producători de haine și pantofi din Europa, a devenit o destinație mult prea scumpă pentru unii dintre jucătorii din industria de profil, deși salariul mediu din industrie este cuprins între 1.600 și 1.800 de lei, relatează zf.ro.

Cristina Roșca de la Ziarul Financiar notează că trei fabrici cu sute de angajați fiecare au fost închise, iar producția de îmbrăcăminte și încălțăminte se mută pe piețe mai ieftine, cum ar fi cele din Asia. Toate acestea, în contextul în care o croitorească câștigă lunar, în medie, 1.600 de lei, cu 40% mai puțin decât salariul mediu pe economie.

Alison Hayes, Rieker și HanesBrands sunt marile companii care au anunțat că renunță la fabricile din România, invocând salariile prea mari și, prin urmare, lipsa de competitivitate a afacerilor. Fabricile aveau împreună aproximativ 1,5 mii de angajați și afaceri de peste jumătate de miliard de lei.

„Nu suntem împotriva creşterii salariului minim din România, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuşi, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari şi lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producţie prea mare în Romania”, spunea Nicolas Georghiades, directorul operațional de la Alison Hayes, în anul 2017, potrivit sursei citate.

Așadar, scrie publicația, producția din fabricile locale se mută către destinații mai ieftine, cum ar fi Asia – acolo salariile nu ajung nici măcar la 1.000 de lei. Cristina Roșca remarcă o trecere de la producţia de bunuri cu un grad scăzut de prelucrare şi salarii pe măsură spre produse cu valoare adăugată ridicată, care încorporează mai multă tehno­logie, procesul intensificându-se în urma ade­rării la UE, influenţat şi de investiţiile străine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`