Cum îți dai seama că ai primit o factură greșită la energie. Explicațiile ministrului Virgil Popescu

Cum îți dai seama că ai primit o factură greșită la energie. Explicațiile ministrului Virgil Popescu
Foto: Pixabay.com

Ministrul Energiei a explicat cum poate cineva să își dea seama dacă a primit o factură greșită la energie. În ultimele luni, aproximativ două milioane de facturi au fost trimise către români, fără ca companiile să își actualizeze aplicațiile informatice. Astfel, cetățenii au ajuns să se trezească cu sume colosale de plată.

Virgil Popescu a precizat care este metoda prin care o persoană își poate da seama factura pe care a primit-o este sau nu greșită și dacă s-au aplicat compensațiile, așa cum era normal.

Cum îți dai seama că ai primit o factură greșită la energie

Ministrul Virgil Popescu a relatat, la TVR, care sunt detaliile ce îți arată că ai primit o factură greșită la energie electrică. Primul detaliu care ar trebui să îți atragă atenția este prețul. În cazul în care plătești cu mult față de suma pe care o datorai în mod normal, atunci este foarte posibil să existe probleme de calcul sau compensațiile să nu fi fost aplicate.

Îţi poţi da seama că o factură este eronată, că nu poate fi făcută în conformitate cu legea, dacă ţi se pare că preţul e mai mare decât plăteai în mod curent. Dacă nu are nici plafonare, nici compensare, atunci factura nu este în conformitate cu legea. Dar există şi o situaţie în care compensarea şi plafonarea nu se aplică, dar preţul din factură e dintr-un contract vechi şi nu necesită nici plafonare, nici compensare. Primul indiciu, factura este mai mare la acelaşi consum. Dacă nu ai în factură nici plafonare, nici compensare, este probabil ca factura să fie eronat făcută.

În această situaţie, pentru a evita solicitarea din partea consumatorului, am adoptat astăzi o ordonanţă prin care obligăm furnizorii de a reface facturile în termen de 15 zile, de a nu percepe penalităţi şi de a suspenda la plată aceste facturi, până când vor fi refăcute, tocmai pentru a nu pune oamenii pe drumuri şi sunt convins că furnizorii vor face acest lucru, dacă nu l-au şi făcut. Avem informaţii că unii au început să îşi recalculeze aceste facturi întocmite eronat”, a explicat Virgil Popescu, la TVR 1.

Furnizorii au greșit prin neaplicarea plafonărilor

Virgil Popescu spune că una dintre cele mai mari greșeli pe care o fac furnizorii este să nu aplice lege, mai exact plafonările și compensațiile decizie anul trecut.

Atâta timp cât tu, ca furnizor, nu ai aplicat legea, ai motivat că nu ai avut timp să îţi updatezi aplicaţiile informatice, dar nu ai aşteptat să le adaptezi şi apoi să emiţi facturile, le-ai emis înainte, înseamnă că ai greşit.

Nimeni nu acuză furnizorii că au crescut preţurile din cauza lor. Dacă aplicau plafonarea şi compensarea nu se ajungea cu exemple în piaţă cu facturi mari”, a mai declarat Virgil Popescu, pentru sursa citată mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina