În ciuda crizei COVID-19, care a determinat pagube în domeniul business, România ar putea înregistra o creștere economică semnificativăanul viitor. Afirmația aparține lui Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.
Atingerea acestor valori va putea fi atinsă cu niște condiții importante: o gestionare bună a pandemiei și evitarea cheltuielilor care nu sunt necesare din bugetul de stat.
„Dacă nu vom comite greșeala să destabilizăm bugetul public prin decizii iraționale și nu vom provoca o criză a leului, iar pandemia va fi ținută sub control, am putea avea o creștere economică de 4-5% în anul ce vine. Dar trebuie să ținem strâns cheltuielile bugetului. Trebuie să se evite decizii care vor cauza mare suferință oamenilor nu peste mult timp”, a declarat Daniel Dăianu în cadrul raportului de analiză a convergenței „România – Zona Euro, Monitor”.
Printre cele mai importante puncte atinse de către Daniel Dăianu se numără și necesitatea investițiilor în educație și informatizare, respectiv dezvoltarea sistemului de colectare, care în prezent, este destul de modest.
„Sănătatea cetățenilor devine o chestiune de securitate națională, ca impactul schimbărilor climatice. Cheltuim puțin pentru educație. Are și o structură debalansată bugetul, mult ocupată de cheltuieli rigide. Ar trebui să colectăm mult mai bine dacă ne gândim la evaziunea fiscală și optimizări fiscale, la cât de mult pierdem la TVA și nu numai.
Există și multe exceptări. Bugetul public ar putea avea venituri fiscale de aproape 30% din PIB în câțiva ani. Vecinii noștri de tranziție după 1989 au venituri fiscale între 32% și 38% din PIB. Noi, sub 27%. Informatizarea ar ajuta mult”, consideră Dăianu.