Declarația 600 SE SCHIMBĂ: Anunț de ULTIMĂ ORĂ pentru ANGAJAȚI și ANGAJATORI (VIDEO)

Declarația 600 SE SCHIMBĂ: Anunț de ULTIMĂ ORĂ pentru ANGAJAȚI și ANGAJATORI (VIDEO)

Guvernul s-a răzgândit din nou în privinţa controversatului formular 600. Contribuţia de asigurări sociale şi cea de sanatate ar putea fi reţinute la sursă in cazul celor cu drepturi de autor. Formularul a fost prezentat oficial şi va înlocui Declarația 600, cu un document unic, urmând ca persoanele care obțin venituri din activități independente să plătească CAS și CASS la venitul estimat și nu la cel de anul trecut.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Atât de mult aşteptatul document de modificare a celebrului şi controversatului formular 600 a fost prezentant oficial. Pe lângă modificările anunţate de comasare a mai multor declaraţii într-un formular unic, marea noutate îi priveşte pe cei care obţin venituri din drepturi de autor.

Ministerul analizează astfel stabilirea unui mecanism pentru drepturile de autor prin posibilitatea exceptării de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate conform Codului Fiscal ca să se poată asigura facultativ la Casa Naţională de Pensii Publice, iar pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate se analizează varianta reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă – atât pentru DDA-uri, cât şi pentru veniturile din arendă şi din asocieri cu persoane juridice.

De asemenea, proiectul prevede şi exceptarea de la plata CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală a unor categorii de persoane.

“Pensionarii, copiii de până în 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu până la începerea anului universitar, ucenici sau studenţi, dar şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. O altă categorie care ar putea fi exceptată este cea a tinerilor de până în 26 de ani care vin din sistemul de protecţie a copilului”, potrivit Ministerului de Finanţe.

Proiectul prevede comasarea a 7 declarații obligatorii acum pentru cei care obțin

„Aşa cum am promis, contribuabilii depun o singură declaraţie în loc de şapte declaraţii. Plăţile pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS, în cursul anului, se fac la venitul estimat pentru anul curent şi nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

În plus, în cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă se menţine mecanismul reţinerii la sursă – drepturi de autor, dividende, dobânzi, lichidarea unei persoane juridice, alte surse, asocieri cu persoane juridice, premii şi jocuri de noroc, salarii, pensii , spun oficialii Ministerului de Finanţe.

Declarația trebuie depusă pana la 15 iulie 2018, pentru veniturile estimate pe anul în curs. Regularizarea se va face în 2019, după ce contribuabilii vor depune declarația unica cu veniturile realizate, termenul fiind 31 martie 2019. Calitatea de asigurat se dobândește de la momentul depunerii declarației, chiar dacă impozitele se vor plăti efectiv in primul trimestru al anului următor.

Cei care au depus declarația 600 trebuie să mai completeze și această declarație unică, pentru că aceasta conține și rubrica privind impozitul pe venit.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`