Hotelierii de la munte aduc lucrători din Asia și Africa pentru sezonul de iarnă. Ofertele lor sunt prea mici pentru români

Hotelierii de la munte aduc lucrători din Asia și Africa pentru sezonul de iarnă. Ofertele lor sunt prea mici pentru români
sursă foto: captură VIDEO

Ne aflăm în pragul sezonului rece, însă multe unităţi de cazare de la munte riscă să rămână închise din lipsă de personal. Nimeni nu se mai înghesuie să lucreze în industria hotelieră, motiv pentru care proprietarii de hoteluri şi pensiuni caută angajaţi din străinătate, arată Observatornews.

Ofertele cabanierilor, prea mici pentru români

La Rânca, de exemplu, în această iarnă sunt aşteptaţi să sosească bucătari, cameriste şi ospătari tocmai din Asia şi Africa.

Situată la peste 1.600 metri altitudine, staţiunea Rânca nu duce lipsă de turişti, ci de personal. Locurile de muncă disponibile aici nu par prea atractive pentru români.

„Şi la curăţenie, şi la bucătărie, şi de barman, ospătar, şi om la întreţinere, la cabană. În vară, am început să aplicăm pentru muncitori din afară, din Asia sau Africa”, explică Lucian Pănescu, administrator de pensiune.

Oferta de job-uri există, cererea lipseşte. Au simţit asta cabanierii şi la Bursele locurilor de muncă, unde n-au găsit vreun doritor să muncească la munte.

Din cauza lipsei de personal, multe cabane şi pensiuni din staţiune au fost închise. Cei care le administrează speră să găsească angajaţii de care au nevoie până la 1 decembrie, când începe sezonul de iarnă, ca să poată funcţiona din nou.

Salariul porneşte de la 2.500 de lei net însă cabanierii oferă, în plus, cazare şi trei mese pe zi

„Nu vin pentru că este distanţa foarte mare de oraşele apropiate, unde au familii, zona este izolată. Trei luni primăvara, trei luni toamna se plictisesc”, explică Tomiţă Gavrilă, proprietarul unei pensiuni.

Din această cauză, el și-a închis pensiunea și o folosește doar pentru el și familie: „Am stocul de lemne intact, cabana curată şi o păstrez pentru familie, pentru prieteni şi rude apropiate.”

În Gorj, în industria Horeca există aproape 70 de locuri de muncă. Cele mai multe sunt în staţiunea Rânca.

„Două locuri de recepţioner hotel, 18 locuri de ospătar, 11 locuri pentru barman, 9 locuri pentru bucătar, 18 locuri pentru ospătar şi ajutor de ospătar precum şi opt locuri lucrător în bucătărie”, explică Diana Văduva din partea AJOFM Gorj.

Pe listele celor de la Agenţia de Şomaj din Gorj, sunt aproximativ 3.600 de oameni în căutarea unui job.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`