Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor, a declarat că anul 2029 e o ţintă viabilă pentru aderarea la euro.
La finele anului trecut, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), afirma că toate ţintele de aderare la moneda euro au fost ratate, următorul termen fiind 2029. Afirmația sa e susținută de Raportul de convergenţă pe 2020, publicat de Comisia Europeană.
„Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală. Eu cred că aici trebuie să avem o discuţie serioasă, instituţional vorbind, cu comitetul care se ocupă de aderarea la Zona Euro şi să ne fixăm un target transpartinic pe care nimeni să nu-l mai încalce. Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă”, a declarat Câciu, pentru Digi24.
Ministrul Finanțelor a mai precizat că, pe termen mediu, criteriile nominale de convergenţă „le putem îndeplini până la urmă”.
„Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică”, a mai spus Câciu.
La finele anului trecut, Florin Georgescu susținea că toate ţintele de aderare la moneda euro au fost ratate, următorul termen fiind anul 2029.
Potrivit Raportul de convergenţă pe 2020, publicat de Comisia Europeană, România nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.