Mircea Coșea: Creditele devin tot mai scumpe, economia nu merge, prețurile la energie distrug o parte din industrie, șomajul va crește, iar inflația e o problemă extrem de gravă (VIDEO)

Mircea Coșea: Creditele devin tot mai scumpe, economia nu merge, prețurile la energie distrug o parte din industrie, șomajul va crește, iar inflația e o problemă extrem de gravă (VIDEO)
Captură Video - Digi24

ROBOR a ajuns la un nivel record în prima zi lucrătoare din 2022. Indicele care calculează costul creditelor în lei la 3 luni a crescut, luni, la 3,02% pe an. La începutul lui 2021, acesta era de 1,98% pe an.

Creditele vor deveni tot mai scumpe, a explicat profesorul Mircea Coșea, deoarece „băncile trebuie să fie apărate de ce se va întâmpla”, iar „niște măsuri de prevedere, în principal, sunt dobânzile”.

Coșea a vorbit și despre imaginea de ansamblu a economiei românești, care nu ne ajută deloc, ba dimpotrivă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Șirilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Coșea, despre plata creditelor la bănci, în contextul creșterii ROBOR

Întrebat cam cu cât vom plăti mai mult pentru credite, Coșea a răspuns: „Există anumite previziuni, anumite calcule care arată că în anumite situații se poate chiar dubla dobânda, așa că creditele devin tot mai scumpe. E greu de spus cu cât exact”.

„Inflația monetaristă a apărut în SUA ea a declanșat inflația la nivel global, dar s-a scurs încet -încet spre Europa. În România, ea se va simți mai ales în a doua jumătate a acestui an.

Deci această politică monetaristă face ca băncile să-și ia anumite măsuri de prevedere. Creditele sunt tot mai scumpe pentru că și băncile trebuie să fie apărate de ce se va întâmpla.

Ce se va întâmpla e sigur – economia nu merge cum ar trebui, prețurile la energie distrug o parte din industria României – deja s-au închis multe unități industriale, deci șomajul va crește, pierderi de locuri de muncă și nesiguranța rambursării creditelor.

Asta înseamnă că la nivelul băncilor vor trebui să apară și apar sigur, deja se văd, niște măsuri de prevedere, care, în principal, sunt dobânzile”, a declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Coșea susține că politica BNR ar funcționa în alte state, dar nu și la noi. Explicația

Politica BNR, care trebuie luată în considerare ca fiind un factor pozitiv, încearcă să mai înfrâneze inflația prin dobânzi mai mari. E o chestiune de natură monetaristă care în unele cazuri dă rezultate, dar mă îndoiesc că va da rezultate în cazul României, pentru că în România inflația are și o cauză structurală, pe care ministrul de Finanțe a anunțat-o, anume importurile.

Economia României nu poate trăi din producția proprie. E un lucru extrem de grav că nu reușim să ne folosim de resursele pe care le avem pe propria piață, așa încât importăm foarte mult. (…) Importăm și foarte multă mâncare, lucru care e grav. Deși România produce o mare cantitate de cereale, fructe etc, preferăm sau suntem obligați să le aruncăm pe câmp pentru că industria noastră prelucrătoare nu reușește să le transforme în mărfuri pe care să le aducă pe piață, să reducă costurile și să reducă deficitul balanței comerciale, adică să importăm mai puțin. De aici e încă un factor de inflație”, a mai explicat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Ultima oră
09:33 - Israel ar putea renunța la certificatul verde. Anunțul a fost făcut în ziua în care țara a înregistrat un nou record negativ de infectări
09:15 - Calendarul zilelor libere pentru 2022. Prima minivacanță din acest an are loc la finalul săptămânii  
09:13 - Tanczos Barna susține că primarii vor taxarea suplimentară a mașinilor second hand: „Există la nivelul autorităților locale o presiune uriașă la înmatriculări”
09:10 - Eliminare neașteptată la Survivor România 2022. Concurenta a părăsit competiția în lacrimi: „Traseele sunt grele, la fel și condițiile din junglă” (GALERIE FOTO)
09:01 - Varianta Omicron ar putea marca sfârșitul pandemiei de COVID-19 și trecerea la o fază endemică, spune Anthony Fauci, principalul epidemiolog al Casei Albe
08:44 - Cel mai în vârstă bărbat din lume a murit, cu puțin timp înainte să împlinească 113 ani. Cine îi va lua locul lui Saturnino de la Fuente Garcia
08:43 - O femeie de 70 de ani a fost lovită mortal pe trecerea de pietoni, în Azuga, de o mașină care intrase pe contrasens
08:38 - Cehia: O cântăreaţă a murit de COVID după ce s-a îmbolnăvit voluntar ca să nu se vaccineze. Fiul ei acuză mișcarea antivaccinistă
08:30 - Rusia ar putea invada Ucraina „în orice moment”, avertizează SUA / Antony Blinken pleacă într-un nou tur de forță pentru dezamorsarea situației
08:13 - Primul deces în România cauzat, cel mai probabil, de varianta Omicron a coronavirusului