Absurdul legii lui Dragnea privind repatrierea rezervelor de aur: Transportul costă mult mai mult decât custodia pe 20 de ani în Banca Angliei

Absurdul legii lui Dragnea privind repatrierea rezervelor de aur: Transportul costă mult mai mult decât custodia pe 20 de ani în Banca Angliei
Foto: pixabay.com

Banca Națională a României desființează proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae prin care cer doi prevăd repatrierea rezervelor de aur din străinătate. Astfel, raportul BNR arată că cheltuielile de transport şi asigurare se pot ridica la un nivel însemnat, respectiv la aproximativ 1,4 milioane euro, fiind mai mari decât costurile de custodie la Banca Angliei aferente unei perioade mai mari de 20 de ani.

Propunerile lui Dragnea şi Şerban vizau modificarea Statutului Băncii Naţionale a României, în sensul instituirii obligaţiei de informare „de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile” a Parlamentului şi a Guvernului de către Banca Naţională a României, în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor internaţionale ale statului, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs.

În prezent, România are rezerve de aur de aproape 103,7 tone. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeaşi din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

Legea repatrierii aurului prevede ca România să mai păstreze doar 5,185 tone de aur în străinătate, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

Această lege a fost deja întoarsă în Parlament după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate. În acest moment, parlamentarii PSD vor să adopte în aceeași formă în care a trecut și prima dată de Parlament.

Klaus Iohannis a considerat că legea nu respectă angajamentele luate de România în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, a fost adoptată fără consultarea Băncii Centrală Europeană, nu are în vedere obiectivele de aderare a ţării noastre la zona euro şi nici nu este clară cu privire la procedura de repatriere şi costurile acesteia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`