România şi Bulgaria, ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul inovare

România şi Bulgaria, ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul inovare
Foto: ec.europa.eu

România şi Bulgaria ocupă, din nou, ultimele locuri în UE, de data aceasta în Tabloul de bord european privind inovarea. Raportul, publicat luni de Comisia Europeană, arată că România se află la 35,09% din valoarea medie a indicatorului calculat pentru UE, faţă de 31% în 2014.

Cum stau țările din UE la capitolul inovare. România și Bulgaria, pe ultimele locuri

Tabloul de bord european privind inovarea 2021 arată că performanţele Europei la acest capitol continuă să se îmbunătăţească în întregul bloc comunitar, țările cu performanţe mai scăzute înregistrând o creştere mai rapidă decât cele cu performanţe mai bune. În medie, performanţa în materie de inovare a crescut cu 12,5% din 2014.

România se află la 35,09% din valoarea medie a indicatorului, punctele forte fiind impactul vânzărilor, digitalizarea şi sustenabilitatea mediului. Principalii trei indicatori includ exporturile de produse medium şi high-tech, rata de penetrare a internetului în bandă largă şi cheltuielile de capital de risc.

Pe baza punctajelor obţinute, ţările UE se încadrează în patru grupe de performanţă: lideri în materie de inovare, inovatori puternici, inovatori moderaţi şi inovatori emergenţi. Liderii în materie de inovare şi cei mai puternici inovatori sunt în vestul şi nordul Europei, iar majoritatea inovatorilor moderaţi şi emergenţi în sudul şi estul Europei.

Suedia continuă să fie liderul UE în materie de inovare, urmată de Finlanda, Danemarca şi Belgia.

Performanţa a crescut cel mai mult în Cipru, Estonia, Grecia, Italia şi Lituania.

UE are o performanţă mai bună decât China, Brazilia, Africa de Sud, Rusia şi India, dar mai slabă decât Coreea de Sud, Canada, Australia, Statele Unite şi Japonia.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)