Statul român nu e capabil să preia în sistem energia produsa de cetățeni. Aproape 24.000 de mici producători au reuşit să facă ce nu a făcut statul în 30 de ani

Statul român nu e capabil să preia în sistem energia produsa de cetățeni. Aproape 24.000 de mici producători au reuşit să facă ce nu a făcut statul în 30 de ani

Statul român își dovedește încă o dată neputința atunci când vine vorba despre investițiile în energie, chiar acum când este nevoie tot mai mare de acestea.

 Aproape 24.000 de cetățeni au reuşit să facă ce nu a realizat statul în trei decenii

Timp de 30 de ani alocarea fondurilor pentru creșterea capacității de producție a bătut pasul pe loc, iar multe unități energetice au ajuns în paragină. În paralel,  aproape 24.000 de mici producătorii au reuşit să facă ce nu a făcut statul în trei decenii: au ridicat pe cont propriu proiecte de producţie a energiei de 200 MW, scrie zf.ro.

În ciuda acestei evoluții favorabile pentru producția de energie, încă o dată statul își dovedește limitele.

Distribuitorii au început să emită semnale de alarmă, că statul nu va putea sa preia în sistem energia produsă de cetățeni.

În Ungaria, de exemplu, limitările de capacitate pe zona de reţea de distribuţie au dus la închiderea pieţei de proiecte solare, guvernul maghiar anunţând că nu vor mai fi preluate în sistem noi instalaţii. Şi în România, ar putea exista aceeași situație.

Adrian Negrescu, despre haosul din energie

Adrian Negrescu, analist economic, a explicat în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin, care este cauza haosului din energie:

„Oamenii au investit în aceste panouri fotovoltaice, tot felul de instalații de acest gen și atunci când vor să verse energia în sistem se lovesc de birocrația tipic românească. Legea e făcută prost, în așa fel încât nu obligă furnizorii să capteze energia produsă de acești oameni, să le impună un contor special pentru acest lucru și să fie contorizată toată energia. Acum cei mai mulți o dau la liber către furnizori și aceștia se bucură practic de o energie fără niciun leu iar prosumatorii nu au nimic de câștigat”.

În tot acest timp, în loc să găsească soluții, politicienii se acuză reciproc de colapsul sistemului energetic.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a vorbit luni, într-o conferință de presă, despre raportul rezultat în urma deplasării la termocentralele Paroșeni și Rovinari din județul Gorj iar viitorul în ceea ce privește energia României pare sumbru în timp ce criza energiei sărăcește Europa.

Combinatul Energetic Oltenia ar putea produce 50% în plus cantitate energetică, dacă s-ar vrea

„Astăzi România a ajuns să importe circa 10% din necesarul de energie electrică și importul de cărbune a crescut cu 13,5%. Așadar putem scoate cărbune de aici de la noi, putem produce energie aici la noi dar n-o facem. (…) E nevoie de măsuri rapide, e nevoie de o voință politică rapidă.

Combinatul Energetic Oltenia poate produce, spuneam, încă 50% în plus cantitate energetică dacă lucrurile s-ar mișca mai repede. Există întârzieri nepermise în procedura de expropiere și deschiderea a noi fronturi de lucru”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`