Știm că românii din Marea Britanie au trimis în țară, anul acesta, aproape 900 de milioane de euro și că acolo, comunitatea de români a devenit tot mai numeroasă. Numai anul trecut, s-au născut în Marea Britanie 16.000 de copii români, potrivit Ministerului de Externe.
Potrivit statisticilor oficiale, România are a patra cea mai mare comunitate de migranți în Marea Britanie, după India, Polonia şi Pakistan.
În 2021, în Marea Britanie erau înregistrați 539.000 de români. În aceste condiții, nu este de mirare că anul acesta, și banii trimiși în țară de acolo au fost mai mulți.
Însă marți, un raport al OCDE a anunțat că, anul viitor, Marea Britanie va fi a doua cea mai slab performantă țară dintre marile economii ale lumii. Vinovată ar fi economia globală care continuă să sufere efectele celui mai mare șoc energetic din ultimele patru decenii.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cu sediul la Paris, a declarat că doar Rusia, dintre membrii grupului G20 al principalelor națiuni dezvoltate și în curs de dezvoltare, va suferi o contracție mai mare decât Marea Britanie în 2023.
În perspectivele sale economice semestriale, OCDE a afirmat că economia britanică se va extinde cu 4,4% în acest an – al șaselea cel mai rapid ritm din G20 – dar se va contracta cu 0,4% anul viitor.
Iar performanța slabă este prognozată să continue în 2024, cu o expansiune de 0,2% – cea mai slabă alături de Rusia.
Tot marți, Rishi Sunak a declarat în cadrul unei ședințe a cabinetului că britanicii se confruntă cu o „perioadă dificilă”.
Chiar săptămâna trecută, organismul guvernamental de supraveghere a bugetului a dezvăluit că se așteaptă ca venitul disponibil al gospodăriilor pe persoană să scadă cu peste șapte procente în următorii doi ani. Scăderea va duce veniturile la nivelurile din 2013.
În aceste condiții va fi din ce în ce mai greu ca românii care lucrează în Marea Britanie să poată să mai pună deoparte bani pentru ca să-i trimită în țară.
Dintre cele mai mari trei economii ale UE, Germania ar urma să fie a treia țară din G20 cu cele mai slabe rezultate (-0,3%), în timp ce Italia (0,2%) și Franța (0,6%) ar urma să înregistreze o creștere modestă, potrivit OCDE.
Aproximativ 870.000 – 880.000 de lucrători permanenți şi în jur de 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri români sunt la ora actuală în Germania, a declarat, în vara lui 2022, Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarității Sociale din România, în cadrul unei conferințe de presă.
Însă, de când a început criza energetică iar facturile sunt tot mai mari, mulți români se plâng că le este foarte greu să plătească întreținerea și costul vieții a crescut la cote alarmante.
De altfel, mai mult de jumătate dintre locuitorii Germaniei – 59% – se tem că nu vor putea plăti pentru electricitate sau gaz în iarna care vine, potrivit ziarului Bild am Sonntag, care citează rezultatele unui studiu realizat de Institutul INSA.
Creșterea prețurilor la energie electrică în Germania va fi mai vizibilă pentru consumatori în 2022 decât se credea anterior. Asociația Germană pentru Locuințe a sugerat chiar că, costul suplimentar pentru gospodăriile formate dintr-o persoană ar fi de 2.700 de euro pe an și de 5.000 de euro pentru patru.