Guvernul a anunțat că a adoptat proiectul de lege privind înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, care va funcționa în subordinea Ministerului Justiției, transmite Mediafax. Agenția va fi condusă de un director general și va avea 35 de angajați.
Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Sechestrate va contribui la identificarea și monitorizarea bunurilor provenite din sau care au legătură cu săvârșirea de infracțiuni şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale.
În unele cazuri Agenția va administra și valorifica bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal și va gestiona sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni.
Totodată, Agenția va gestiona şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a celor rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate ori datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.
La solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată, Agenţia depozitează temporar şi administrează bunurile mobile sechestrate a căror valoare individuală depăşeşte, la momentul dispunerii măsurii asigurătorii, echivalentul în lei a sumei de 15.000 de euro. Din dispoziţia procurorului, a judecătorului de drepturi şi libertăţi sau a instanţei de judecată, Agenţia procedează la valorificarea de îndată a bunurilor mobile sechestrate.
În termen de un an, Agenţia, în cooperare cu mai multe ministere și agenții, va realiza un inventar la nivel naţional al bunurilor mobile și imobile supuse măsurilor asigurătorii şi al stadiului în care acestea se găsesc.
„Se urmăreşte astfel, pe de o parte, identificarea tuturor capacităţilor de depozitare pentru viitor, pe de altă parte se va realiza o evidenţă clară şi completă a bunurilor mobile şi imobile actualmente sechestrate în cadrul procesului penal”, arată Guvernul.
În prezent, activitatea de administrare a bunurilor sechestrate se realizează de cele mai multe ori de către organele de cercetare penală, care nu au alocat un buget şi nici elemente de logistică necesare.