Andrei Baciu: Am putea avea peste 1.500 de infectări cu coronavirus pe zi la vârful valului 4, care poate veni la sfârșitul lunii septembrie

Andrei Baciu: Am putea avea peste 1.500 de infectări cu coronavirus pe zi la vârful valului 4, care poate veni la sfârșitul lunii septembrie
Foto: Guvernul României / Facebook

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV, a declarat că România ar putea înregistra chiar și peste 1.500 de infectări cu coronavirus pe zi în vârful valului 4 al pandemiei, care ar putea fi undeva la finele lunii septembrie.

Andrei Baciu, despre valul 4 al pandemiei de coronavirus în România

Secretarul de stat a făcut referire la o analiză a specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), potrivit căreia trendul situației epidemiologice se încadrează în cel de-al patrulea scenariu care e dat tulpinii Delta (indiene) de coronavirus.

„Până acum trendul se încadrează în acest al patrulea scenariu de unde și posibilitatea de a avea, în baza acestei predicții, undeva la peste 1.000 – 1.500 de cazuri pe zi la vârful valului 4, care poate veni la sfârșitul lunii septembrie”, a declarat Baciu, pentru Digi24.
Acesta a explicat apoi că mai multe variabile sunt luate în calcul în realizarea acestor analize și scenarii. De exemplu, cât de mulți oameni călătoresc și unde merg aceștia.

Andrei Baciu a punctat că nu-i oprește nimeni pe români să meargă în vacanțe, dar trebuie să fie responsabili și să respecte măsurile anti-COVID: „Fiecare dintre noi ne putem da seama unde e o zonă sigură, unde putem să stăm fără masca sau să vedem unde e o zona aglomerată, poate e și un spațiu închis, poate nu a fost suficient ventilat. E mult mai ușor să îți aloci minime resurse să îți pui o mască atunci când consideri că există un risc”.