Deși este interzis prin lege, există locuri în care turiștii încă își mai pot face poze cu animale în schimbul unei sume de bani.
Situația este frecvent întâlnită mai ales în ianuarie, când o tradiție veche spune că atingerea unui miel alb în primele zile din an aduce noroc. Chiar dacă este considerat un act de exploatare, unii profită de acest obicei și chinuie animalele doar pentru a face bani, potrivit Știrile ProTv.
Pablito este unul dintre cazurile de animale chinuite, cu scopul de a obține bani. A fost găsit la marginea drumului, în brațele unui bărbat care nu doar că îl chinuia pentru a face fotografii cu turiștii, în schimbul unor sume de bani, dar îl ținea în condiții improprii, fără hrană și apă.
A avut norocul ca, în cele din urmă, să fie salvat de angajații Protecției Animalelor Ilfov, alături de care a petrecut câteva zile la sediul instituției. A fost îngrijit cu multă grijă și a primit atenție pe care o merita. Purta un scutec special și era hrănit cu biberonul, asemenea unui bebeluș.
„Vrem să găsim o persoană care să-l crească așa cum are el nevoie și în condițiile lui naturale, până la acel moment, mielul se afla la o stână unde suge de la o oaie, are câteva săptămâni, avea probleme cu greutatea, nu era hrănit cum trebuie, mielul practic lucra, lucra pe DN. Există acel obicei, din păcate, încă mai există la noi în ţară, cu foto cu turiștii la început de an, pentru noroc, probabil”, a spus Cristina Călâu, reprezentant protecția animalelor Ilfov.
Legea privind protecția animalelor prevede că agresiunea fizică, psihică, dar și folosirea animalelor în scopuri comerciale este interzisă. Amenzile pornesc de la 3.000 de lei şi pot ajunge până la 12.000 de lei.
În cazul în care vedeți un caz de animal exploatat este recomandat să sunați la 112.
Cele mai multe abuzuri sunt semnalate la început de an și sunt cel mai des întâlnite în zone aglomerate, turistice. Pornesc de la obiceiul popular potrivit căruia atingerea unui miel în ziua de Sfântul Vasile aduce noroc și bogăție.