Aproape 13.500 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 9,7 milioane de doze administrate în România de la debutul campaniei

Aproape 13.500 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 9,7 milioane de doze administrate în România de la debutul campaniei
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În ultimele 24 de ore au fost vaccinate 13.489 de persoane la nivel național, a precizat miercuri seară Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19, care menționează că de la debutul campaniei au fost administrate peste 9,7 milioane de doze.

Aproape 13.500 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, arată datele CNCAV

În total, în România au fost administrate 9.707.596 de doze din cele patru vaccinuri folosite până acum. Astfel, au fost vaccinate 5.206.782 de persoane, iar 5.085.729 dintre acestea au fost vaccinate cu schemă completă.

La nivelul centrelor de vaccinare au fost înregistrate 16.984 de reacții adverse, reprezentând o pondere de 1,75 la mia de doze administrate.

Potrivit autorităților, 80,4% din cazurile de infecție cu SARS-CoV-2 confirmate săptămâna trecută au fost înregistrate la persoane nevaccinate. Raportul INSP arată că 94,7% dintre decese au fost, de asemenea, la persoane nevaccinate.

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, declara marți că există semnale potrivit cărora varianta Delta a coronavirusului, despre care spune că e pe cale să devină dominantă în România, ar putea cauza forme mai grave de boală în rândul tinerilor, „lucru care era atipic până acum”.

„Din păcate, vedem ce se întâmplă în SUA: un număr tot mai mare de tineri, de copii, chiar sub 12 ani, sunt diagnosticați cu infecție SARS-CoV-2, ajung în spital, chiar și în secțiile de ATI. Sunt semnale, deși încă lucrurile nu sunt foarte clare din acest punct de vedere, că infecțiile cu varianta Delta ar putea cauza forme mai grave în rândul tinerilor, copiilor, lucru care era atipic până acum. De asemenea, tinerii, adolescenții, copii sunt expuși unui risc mult mai mare de îmbolnăvire, vorbim de o variantă mult mai transmisibilă, iar tinerii se adună, interacționează mai mult, într-un procent mai mic se respectă măsurile de prevenție. În plus, acoperirea vaccinală la tineri e mut mai redusă, comparativ cu personele peste 50-55 ani

Urmăriți B1TV.ro și pe
`