Subiectul răpirii sau abuzului copiilora devenit unul național, în contextul cazurilor din Caracal și Dâmbovița.
Din păcate, peste tot în lume se întâmplă astfel de tragedii, iar pe lângă sfatul de a evita străinii și a striga după ajutor, o măsură pe care tot mai mulți părinți o iau este de a-și trimite copiii la cursuri de autoapărare.
Canadienii apelează frecvent la antrenorii de jiu-jitsu pentru a-i învăța pe cei mici tehnici ce pot fi folosite în cazuri extreme.
Cea mai importantă Academie de apărare canadiană, Hiscoe Jiu-Jitsu, prezintă cele mai importante sfaturi pe care le poate învăța orice puști ori puștoaică de 5 ani:
1. Evită străinii – un sfat universal: nu te duci cu ei chiar dacă îți fac promisiuni sau folosesc numele părinților tăi, ori alte motive, nu te urci în mașina lor, nu iei de la ei mâncare, dulciuri sau băuturi, nu deschizi nimănui ușa cât părinții nu sunt acasă.
2. Strigă după ajutor – fiecare copil trebuie să știe că nu poate fi forțat să meargă cu un străin.Indicat ar fi să spună explicit: Ajutor! Vrea să mă ia! Nu e tatăl meu! Nu e mama mea! Ajutați-mă! Chemați Poliția! Mă fură! Omul acesta mă atinge!
După aceste două sfaturi, canadienii îi învață pe copii cum să se apere, la propriu, de agresor.
3.Metoda agățării de piciorul agresorului – Dacă un copil este tras spre agresor, învață-l să se trântească imediat la picioarele agresorului și să-și prindă strâns brațele de un picior al acestuia și eventual să încolăcească și picioarele în jurul celuilalt picior, ca în video de mai jos.
Metoda agățării de piciorul agresorului
4. Metoda peștelui alunecos – Dacă agresorul îi pune mâna la gură copilului, pentru a nu putea striga după ajutor, tot ce trebuie să facă estedoar să se lase în jos mișcându-și mâinile și picioarele ca un pește.
Metoda peștelui alunecos
5. Mușcă și lovește- Agresorul adult își poate pierde astfel controlul asupra lui și poate da copilului ocazia să strige după ajutor ori chiar să fugă.
6. În caz că răpitorul vrea să urce copilul în mașină, acesta să se țină strâns cu mâinile de un copac sau orice obiect din jur. De asemenea, când agresorul deschide ușa mașinii, copilul se poate prinde în spațiul dintre ușă și mașină.
Dacă se află sau a fost deja băgat într-o mașină pe scaunul de lângă șofer, poate băga un braț prin volan și să-l blocheze, asta provocând viteză redusă sau o direcție nefirească, atrăgând atenția altor persoane.
De asemenea să refuze să coboare din mașină,cu o mână prinsă de volan, în timp ce lovește agresorul cu picioarele.
În caz de răpire cu mașina
Foarte important!!! În toate aceste cazuri să strige și după ajutor!
sursa:parenting.anidescoala.ro