Bilanțul deceselor a ajuns la 6 în Noua Caledonie. Trei români sunt blocați

Bilanțul deceselor a ajuns la 6 în Noua Caledonie. Trei români sunt blocați
Sursă foto: X

Bilanțul morților a crescut la șase în Noua Caledonie, pe măsură ce revoltele se răspândesc în țară. Sute de pușcași marini și polițiști înarmați patrulează capitala teritoriului francez, Noumea, după încă o noapte de violențe intense.

Bilanțul deceselor a ajuns la 6

Încă o persoană a fost ucisă, ridicând bilanțul la șase persoane decedate. Victima a sfârșit într-un schimb de focuri la o baricadă din Kaala-Gomen, în nordul insulei principale, iar alte două persoane au fost grav rănite, potrivit aljazeera.com. Le Monde și alte publicații franceze au raportat că persoana ucisă era un bărbat, iar fiul său se numără printre răniți. Forțele de securitate au raportat cel de-al șaselea deces sâmbătă, după conflicte armate legate de planul Franței de a impune noi reguli de vot, care ar putea acorda drepturi de vot pentru zeci de mii de rezidenți non-indigeni.

Doi polițiști se numără printre cei care au murit la începutul acestei săptămâni, în timpul revoltelor care au determinat guvernul de la Paris să impună starea de urgență în arhipelag și să trimită întăriri pentru serviciile de securitate. Alte trei persoane, toate indigene Kanak, au fost de asemenea ucise.

Străzile sunt blocate de resturi și obiecte arse în districtul Magenta din Noumea. Personalul de securitate francez încearcă să restabilească ordinea în Noua Caledonie, după cinci nopți de revolte, jafuri și proteste. Zeci de vehicule și clădiri au fost arse în districtul Magenta al orașului, iar locuitorii au raportat că au auzit focuri de armă, zgomotul elicopterelor și „explozii masive” peste noapte.

Ministrul local, Vaimu’a Muliava, a avertizat că teritoriul este „pe o cale distructivă”, îndemnându-i pe cei implicați să realizeze că „se pedepsesc doar pe ei înșiși”.

Furia printre indigenii Kanak a mocnit în ultimele săptămâni din cauza planurilor de a modifica constituția franceză pentru a permite persoanelor care au locuit în Noua Caledonie timp de 10 ani să voteze în alegerile provinciale, diluând un acord din 1998 care limita drepturile de vot.

3 români, blocați în Noua Caledonie

Violențele au lăsat aproximativ 3.200 de turiști și alți călători blocați în interiorul sau în afara arhipelagului, din cauza închiderii aeroportului internațional din Noumea. În Noua Caledonie sunt blocați și 3 români, potrivit MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`