În această vară era planificată eliberarea gratuită a cărților de identitate electronice, cunoscute și sub denumirea de buletine cu CIP. Cu toate acestea, se pare că implementarea acestui plan ar putea fi amânată. În plus, s-a luat în considerare posibilitatea ca persoanele care nu doresc să dețină o astfel de carte de identitate să poată opta pentru o altă variantă.
„Trebuie să spun că nu am epuizat toate șansele pentru a avea la final de lună august emiterea cărților electronice de identitate. Vă pot spune, raportat la informațiile care au fost dezbătute ieri în presă, că nu este vorba de nicio neregulă. Este vorba de o achiziție publică care se desfășoară în România și, bineînțeles, există și persoane care au anumite interese pe care vor să și le valorifice. Toate dezvoltările sunt în curs, avem ca idee mai multe elemente pe care le putem folosi ca soluții de avarie, continuăm activitățile”, a spus chestor de poliție Aurel Cătălin Giulescu, împuternicit director general de la evidența Persoanelor din cadrul MAI, marţi, la Antena 3 CNN.
Potrivit oficialului, există posibilitatea ca emiterea acestor acte să înceapă în vară, așa cum fusese planificat inițial. Mai mult decât atât, ele vor fi eliberate gratuit și nu vor fi obligatorii. Cu alte cuvinte, dacă o persoană nu dorește să aibă stocată imaginea facială sau amprenta, va putea opta pentru un buletin obișnuit, potrivit RTV.
„Exact. În acest moment, noi pregătim un nou prototip în care vom insera CIP-ul, acel suport de stocare pentru care achiziția a fost finalizată în ultima zi a lunii februarie. Lucrăm intens pentru a avea acest prototip și a-l testa. Odată cu punerea în circulație a noului prototip, va fi pusă în circulație și o carte de identitate simplă, fără suport electronic de stocare, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea să opteze între cartea electronică și cartea electronică și cartea de identitate simplă”, a mai precizat Aurel Cătălin Giulescu.
De asemenea, a fost menționat că este anticipată integrarea tuturor informațiilor în certificatul asociat fiecărei persoane până în toamnă, inclusiv accesul la cazierul judiciar prin intermediul buletinelor cu cip.
„Pregătim niște elemente, niște interfețe în care cetățenii să se poată autentifica. Aș putea spune că din toamnă vor începe să fie expuse o parte dintre cele pe care le coordonăm noi direct. Vor fi expuse într-o formulă de testare inițial, după care, după trecerea tuturor testelor tehnice, le vom expune într-o formă definitivă, deci cu siguranță într-o formă de testare le vom avea în această toamnă și niște interfețe în care să ne autentificăm cu cartea electronică de identitate”, a continuat chestor de poliție Aurel Cătălin Giulescu, de la evidența Persoanelor din cadrul MAI.