Modificări majore: Ce va conține CIP-ul noilor Cărți de Identitate

Modificări majore: Ce va conține CIP-ul noilor Cărți de Identitate
Foto: captura video.

Guvernul român dorește să emită cărți de identitate electronice pentru 8,5 milioane de cetățeni până la finalul acestui an. Aceste cărți vor fi gratuite, iar costul eliberării acestora va fi suportat de stat. Noile documente vin la pachet cu o mulțime de noutăți și modificări.

Modificări și noutăți în noile cărți de identitate

Informațiile care vor fi incluse pe noile cărți de identitate vor fi limitate doar la locul nașterii în format electronic, care va fi stocat pe cipul cărții electronice și nu mai apărea pe noile cărți de identitate simple, acest lucru se va realiza datorită unui sistem informatic nou care se va implementa din septembrie 2023, numit Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă. Informatia va fi stocată și generată prin acest sistem.

Începând cu anul 2030, toți cei care vor dori să părăsească țara vor fi nevoiți să aibă o astfel de carte sau un pașaport. Proiectul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne și urmează să fie aprobat de Guvern.

  • Informațiile care vor apărea pe noile cărți vor include numai locul nașterii în format electronic, stocat pe cipul cartii electronice, și adresa de domiciliu, și vor fi stocate în sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă.
  • Adresa de domiciliu va fi actualizată exclusiv prin intermediul unui procedura digitală, fără prezentarea la ghișeu. Cetățenii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă pentru eliberarea cărții.
  • Opțional, cărțile de identitate electronice vor fi eliberate și pentru minorii de până la 14 ani, la solicitarea ambilor părinți. Cetățenii pot opta și pentru cartea de identitate simplă.
Urmăriți B1TV.ro și pe