Care sunt trupele NATO dislocate oficial în România. Reacția alianței la „intenţiile Rusiei de a-şi reafirma statutul de mare putere regională”

Care sunt trupele NATO dislocate oficial în România. Reacția alianței la „intenţiile Rusiei de a-şi reafirma statutul de mare putere regională”
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a informat Parlamentul că a aprobat sporirea trupelor aliate aflate în România. Este vorba de forţe aeriene şi terestre cu mare putere de lovire care au un rol de descurajare, dar şi de unităţi specializate în culegerea de informaţii. Cei 40.000 de militari ai Forţei de Răspuns Rapid a NATO pot intra oricând e nevoie în România, informează Adevărul.

Noi mişcări de trupe aliate în România

„Pe fondul situaţiei existente şi a intenţiilor Federaţiei Ruse de a-şi reafirma statutul de mare putere regională”, după cum precizează Iohannis în inforarea către parlamentari, el a aprobat o serie de mişcări de trupe aliate în România „în urma analizei solicitărilor NATO, a situaţiei de securitate din regiune (…) la propunerea prim-ministrului Guvernului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”.

Astfel, s-a dispus dislocarea, în caz de nevoie, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată – VJTF. Acesta e cel mai înalt element de pregătire al forţei de răspuns a NATO, care permite desfăşurarea trupelor în câteva zile și care e alcătuit din 40.000 de soldați. Această capacitate de reacție e dislocată „în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, în anul 2022, în concordanţă cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul în curs”.

Forțe aliate multiple în Marea Neagră

De asemenea, au fost aprobate dislocarea în Marea Neagră a unei grupări navale din cadrul grupării permanente a NATO de luptă și sporirea componentei aeriene (ePA) a unor aeronave aparţinând SUA, Italiei şi Germaniei, precum şi a unor elicoptere aparţinând Marii Britanii şi SUA.

Flota aeriană aliată care operează în România e formată astfel din 8 aeronave F-16 Fighting Falcon, 4 aeronave F/A-18 Super Hornet şi 2 aparate F-35 Lightning II de generaţia a V-a ale americanilor, 8 aeronave Eurofighter Typhoon ale italienilor, 6 aeronave Eurofighter Typhoon ale germanilor și 4 aeronave Eurofighter Typhoon ale britanicilor.

Capabilități de informații la granița cu Ucraina

Adevărul mai precizează că președintele Klaus Iohannis a aprobat și dislocarea în Marea Neagră şi la graniţa cu Ucraina a unor capabilităţi de informaţii, supraveghere şi cercetare aparţinând SUA.

De asemenea, Parlamentul a mai fost informat privind dispunerea în România a unor forțe franceze: 500 de militari care au venit cu numeroase vehicule blindate şi alte echipamente, în cadrul misiunii de reasigurare şi cooperare în Europa de Est.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`