Ce avioane-spion și drone NATO survolează România pentru a monitoriza mișcările militare ruse

Ce avioane-spion și drone NATO survolează România pentru a monitoriza mișcările militare ruse
Ce avioane-spion și drone NATO survolează România pentru a monitoriza mișcările militare ruse. Sursa: Captură foto/ flightradar24.com

Kievul primește în timp real informații despre mișcările rușilor pe mare prin intermediul avioanelor de supraveghere ale NATO care survolează zilnic România. Este vorba despre informații de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), reprezentând, printre altele, interceptări de comunicații sau imagini din satelit.

Aeronavele de supraveghere survolează spațiul de deasupra României, Poloniei, în apropiere cu granițelor cu Ucraina, dar și peste Marea Neagră, în apele teritoriale românești sau în zona neutră. Informațiile sunt culese de aparate Boeing E-3 Sentry, aparate de tip comandă şi control E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System, aparate de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon sau drone de tip MQ-9 Reaper și Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk, potrivit adevărul.ro.

Boeing E-3 Sentry

Cunoscute și AWACS (Airborne Warning and Control System), aparatele Boeing E-3 Sentry sunt proiectate să detecteze avioane, nave și vehicule la mare distanță și să controleze spațiul de luptă. Un astfel de aparat a putut fi observat luni, în jurul orei prânzului, deasupra Dobrogei.

Astfel, au putut fi colectate informații din zona Odessei sau Sevastopolului, dar şi toate mişcările flotei de luptă ale Rusiei în Marea Neagră.

De menționat este faptul că operarea unui astfel de aparat implică costuri de 39.587 de dolari.

E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System

Aceste aparate sunt folosite, în special, pentru controlarea teatrului de luptă. Dotate cu o antenă lungă de 7 metri, radar AN/APY-7 şi echipament informatic, aparatele E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System transmit date în timp real forțelor marine sau terestre.

Prin intermediul antenei, detectarea poate fi făcută într-un unghi de 120° și acoperă ținte de aproximativ 50 000 km².

Un astfel de aparat a putut fi observat zburând sub indicativul REDEYE6 într-o buclă între Galaţi şi Constanţa, cu survolarea Hârşovei, tot în jurul orei prânzului.

P-8A Poseidon monitorizează situația din Marea Neagră până în Odessa

Aparate de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon îndeplinesc misiuni de tip „Intelligence, Surveillance, Reconnaissance”. Acestea monitorizează situația din Marea Neagră până la Odessa și operează zilnic misiuni de cercetare în zona litoralului românesc. Un astfel de aparat a fost observat zburând pe ruta Tulcea-Babadag-Murighiol-Medgidia şi retur, puțin după ora 13.00.

Deasupra României și în zona Mării Negre, aliații operează drone de tip MQ-9 Reaper (cu baza la Câmpia Turzii) sau Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk, ultima putând fi observată luni survolând apele internaționale ale Mării Negre.

Urmăriți B1TV.ro și pe